Logisztikai fejlesztés Pakson

2014. február 19. Beruházás | Egyéb szektorok

Több mint 2,5 milliárd forintot fordít logisztikai fejlesztésre és építőipari beruházásra a Pakson kikötőt üzemeltető Sygnus Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója február 18-án.

A kft. 2 projekthez nyert el európai uniós támogatást; a paksi kikötőben partfal építésére 863 millió forintos forráshoz jutott, amely az 1 milliárd forintot meghaladó beruházás 85%-át jelenti. Az 1,6 milliárd forint értékű logisztikai fejlesztéseket 830 millió forint uniós támogatással valósítják meg. Németh Tamás ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a kikötőben egy 100 méter hosszú, 16 méteres szádfalakkal készülő partfal épül, amely lehetővé teszi a kereskedelmi hajók kikötését, illetve azt, hogy a jövőben ne csak ömlesztett, hanem darabárut is szállíthassanak Paksról. A logisztikai fejlesztés keretében egyebek közt egy 20 000 tonna kapacitású raktárat építenek, darut vásárolnak, labor- és szervizgépeket szereznek be, valamint irodaházukat is fejlesztik – tette hozzá.

Elmondása szerint a paksi kikötőben jelenleg szinte kizárólag ömlesztett gabona és takarmány hajókra rakását végzik, a fejlesztés után egyebek közt szóját, műtrágyát is ki tudnak rakni, és számítanak arra, hogy az atomerőmű kapacitásbővítése során is lesz olyan áru, amit a paksi kikötőben tudnak fogadni. A Sygnus kikötőjét 2013-ban mintegy 450 000 tonna áru hagyta el, ami elmaradt a korábbi évek többnyire 600 000 tonnás mennyiségétől. A raktárkapacitás bővítésével arra számítanak, hogy a hajókra rakott mennyiség a jövőben nőni fog – jegyezte meg az ügyvezető. Közlése szerint a kft. 2013-ban mintegy 13 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, a cég eredménye pozitív lesz. A szekszárdi székhelyű társaság 2012. évi nettó árbevétele 12,8 milliárd forint volt, 98 millió forint adózás előtti eredmény mellett.

MTI