Logisztikai csarnokot avattak Sátoraljaújhelyen

2013. december 16. Beruházás | Autóipar

Mintegy 100 új munkahely jön létre annak a nagy volumenű beruházásnak az első állomásaként, amelyben egy 5600 m²-es új logisztikai csarnokkal bővítette üzemét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, sátoraljaújhelyi Prec-Cast Kft. – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a létesítmény átadását követően, december 16-án.

Mint fogalmazott, a beruházás hozzájárul a magyar gazdaságnövekedés fordulatához, Magyarország autóipari pozíciójának megerősítéséhez, ami újabb beruházási vonzerőt jelent az ország szempontjából ezen a szakterületen. Elmondta, hogy a vállalat alumíniumöntvényeket gyárt, a magyar öntészet egyik legfontosabb szereplője, több mint 900 embert alkalmaz, és a nyugat-európai autógyárak fontos beszállítója.

A cég családi vállalat, amely nemcsak túlélte a válságot, de közben fejlesztett is, és a fegyelmezett gazdálkodásnak, az innovációs képességnek köszönhetően folyamatosan erősödött. A Prec-Cast Kft. nagyon magas hozzáadott értékkel működik Sátoraljaújhelyen, az itt dolgozók 57 alumínium présöntő géppel és horganyprésöntő géppel dolgoznak. Emellett egyedi gépeket és szerszámokat is gyártanak, valamint a megmunkálási, felületkezelési területen is rendkívül fejlettek – mondta Szijjártó Péter, aki kitért rá, hogy a cégnek Kassán is van egy gyártóüzeme, így a határ, és annak közelsége nem elválasztó, hanem összekötő szerepet tölt be. Ennek a nemzetgazdaságra gyakorolt hatása is rendkívül pozitív – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a sátoraljaújhelyi gyár újabb bővítése is bizonyítja, hogy Magyarország mára az európai autógyártás egyik zászlóshajója lett. Elmondta, hogy Magyarországon ma 620 vállalat tevékenykedik az autóiparban, amelyek mintegy 110 000 embert foglalkoztatnak, és évente 15 milliárd eurónyi termelési értéket állítanak elő. Ez szerinte egyebek mellett több kormányzati intézkedésnek, az adó- és a felsőoktatási rendszer átszervezésének köszönhető, illetve az erős német-magyar gazdasági együttműködésnek. Hangsúlyozta, hogy nemcsak nagy német autómárkák települtek az országba, hanem nagy német első és második körös autóipari beszállítók is jelen vannak. Amikor pedig egy nagy autóipari vállalat arról dönt, hol hozza létre következő beruházását, komoly előnyt jelent, hol vannak kiszámítható, hosszú távon jól működő beszállítók az adott térségben – jegyezte meg.

A Prec-Cast Öntödei Kft. 1989-ben alakult, termékei 90%-ban nyugat-európai exportra kerülnek, 45%-ban az autóipar, 45%-ban az elektronikai ipar számára.

MTI