Lezárult a Rexroth vezérelte színpadtechnika átadás-átvétele a Zeneakadémián

2014. március 13. Beruházás | Egyéb szektorok

Az oslói Operaház és a moszkvai Bolsoj után a Zeneakadémia színpadi mozgásait is Rexroth technika vezérli – adta hírül a cég március 12-i közleményében.

A Bosch Rexroth Kft. részese volt az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi kulturális beruházásának, konzorciumi partnerével, a Színpad- és Emelőgéptechnika Kft.-vel közösen vett részt a Zeneakadémia megújításában. A munkák során egyrészt az épület műemlék jellege, másrészt a rövid megvalósítási idő jelentett kihívást. A színháztechnikai berendezések közül elsősorban színpadi kellék- és díszletszállító emelőket, zenekari árok süllyedőt, biztonsági függönyt, 18 gépi díszlethúzót és világítási tartót, 32 mikrofon-mozgatást, függöny- és csillármozgatásokat, mobil személyi süllyedőt, hernyótalpas zongoraszállítót és mobil szerelő állványt építettek be, illetve telepítettek. A gépi berendezések többségét Rexroth vezérléstechnikával szerelték fel.

Az előtervezéstől a 2013 őszi beépítésig 5 hónap telt el, a tavaly október végi debütálás után immár az átvétel utáni tesztelés is sikerrel zárult. – Kultúra iránti elkötelezettségünket jelzi, hogy az elmúlt években már részt vettünk hasonló projektekben: a pécsi Kodály Konferencia- és Koncertközpont, a budapesti RaM Colosseum vagy a Budapest Bábszínház színpadtechnikája is a Rexroth és a magyar mérnökök munkáját, felkészültségét dicséri – mondta Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója. Megbízható működésű, korszerű alsógépészeti berendezések, mint a hidraulikusan billenthető nézőtér, az egy- és kétszintes zenekari árok pódiumok állnak rendelkezésre és többek között akusztikai hangvető panelek és új fejlesztésű mikrofon mozgatások járulnak hozzá a magas színvonalú kulturális és zenei programok sikeres megtartásához.

Számos rangos nemzetközi példa van más területen is a Rexroth-technika alkalmazására, elég csak a London Eye óriáskerék hajtására, a Tower Bridge hidraulikus nyitására, vagy épp a Panama-csatorna zsiliprendszerének mozgatására gondolni. – A Bosch Rexrothtal továbbra is arra törekszünk, hogy vevőink és partnereink versenyképes termékekkel és alkalmazásokkal jelenhessenek meg a piacon – hangsúlyozta Ács István.