Kulcstechnológia a dolgok internetéhez

2017. június 20. Beruházás | Egyéb szektorok

A dolgok internete (IoT) és a mobilitási alkalmazások egyre növekvő száma miatt jelentkező kereslet kielégítésére az új létesítmény 12 colos félvezetőkre alapozott chipeket gyárt majd. A mintegy 700 munkatársat foglalkoztató új gyár teljes beruházási költsége körülbelül egy milliárd euró.

A csúcstechnológiás üzem 2019 végére készül el. A bevezetési fázist követően a gyártás várhatóan 2021 végén veszi kezdetét. A beruházás teljes költsége körülbelül egy milliárd euró lesz. – A félvezetőket gyártó új üzem a Bosch több mint 130 éves történetének legnagyobb önálló beruházása – nyilatkozta Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke. Ennek köszönhetően 700 új munkahely jön majd létre Drezdában – olvasható a konszern június 19-én kiadott közleményében.

45 éve gyártják

A Bosch már több mint 45 éve gyártja a félvezető chipek különböző változatait, ezen belül főként az alkalmazás-specifikus integrált áramköröket (ASIC), a teljesítmény félvezetőket és a mikro-elektromechanikai rendszereket (MEMS). A Bosch ASIC gépjárművekbe való beszerelése 1970 óta tart. Ezek egyedi alkalmazások testreszabott elemeiként és különböző funkciók (pl. légzsákok működése) nélkülözhetetlen tartozékaiként ismertek. 2016-ban a világ gyártósorairól lekerülő autók mindegyike átlagosan kilencnél több Bosch chipet tartalmazott.

– A félvezetők az elektronikus rendszerek fő összetevői. A hálózatba kapcsoltság és az automatizálás térhódításával egyre több területen alkalmaznak félvezetőket. Félvezető-gyártási kapacitásunk bővítésével a jövőnket alapozzuk meg és fokozzuk versenyképességünket – tette hozzá Denner.

12 colos technológia

A félvezetők modern világunk egyik kulcstechnológiáját jelentik, különösen a gyártás, a mobilitás és az otthonok egyre nagyobb mértékű hálózatba kapcsolásának és automatizálásának fényében. A félvezető chipek gyártásának alapját minden esetben a szilícium félvezetők jelentik. Minél nagyobb ezek átmérője, annál több chip készíthető el gyártási ciklusonként.

A 6 és 8 colos hagyományos félvezetőkhöz képest a 12 colos technológia méretgazdaságossági előnyöket kínál. Ezek az előnyök azért fontosak, mert a Bosch ezek alapján tudja kielégíteni a félvezetők iránti egyre növekvő keresletet, amit az okos-otthonokhoz és okosvárosokhoz tartozó hálózatba kapcsolt mobilitás és alkalmazások eredményeznek.