Közvetlen kapcsolat van az innovációs aktivitás és a bevételek növekedése között

2013. szeptember 12. Gazdaság | Egyéb szektorok

Közvetlen kapcsolat van a vállalatok innovációs aktivitása és bevételeik nagymértékű növekedése között – derül ki a PwC szeptember 11-én megjelent tanulmányából.

A tanácsadó cég legújabb, a Világgazdasági Fórumon kiadott tanulmánya szerint a világ top 20 százalékába tartozó innovátorok arra számítanak, hogy növekedési rátájuk az elkövetkező 5 évben a globális átlag duplájára, a legkevésbé innovatív vállalatok eredményeinek háromszorosára növekszik majd. A tanulmány szerint a világ leginnovatívabb vállalatai több mint 60%-os növekedést jósolnak maguknak a következő 5 évre, ez 250 milliárd dollárt meghaladó pluszbevételt jelent számukra.

Az elemzés alapjául szolgáló felmérésben 1757 vezetőt kérdeztek meg az innovációval kapcsolatos szokásaikról, véleményükről és terveikről, 25 ország 30 különböző gazdasági szektorából. A vállalatok a tanulmány szerint alapjaiban változtatják meg innovációs módszereiket napjainkban. Az innováció már túllépett a termékeken és szolgáltatásokon, mára már az üzleti modellek, a működési rendszerek és a fogyasztói szokások körét is rendszeresen érinti. Ráadásul a belső és külső partnerek egyaránt elengedhetetlenné váltak az innovációs törekvések megvalósításához.

– Az innováció mindennapossá vált. Öt évvel ezelőtt szinte minden üzletágban a Kínába való terjeszkedést tartották a legerősebb növekedési lehetőségnek. Ma a vállalatok viszont az innovációban látják a legnagyobb növekedési potenciált – idézte a tanácsadó cég közleményében David Percivalt, a PwC globális ügyfél-innovációért felelős csoportjának vezetőjét.

Míg kezdetben az innovációt a fejlett országok technológiai és fogyasztói termékeket gyártó cégeinek kiváltságaként tartották számon, mostanra a vállalati növekedés kulcstényezőjévé vált, szektortól és földrajzi adottságtól függetlenül. A tanulmányban megnevezett vezető innovátorok a legkülönfélébb szektorok és területek szereplői, az egészségügytől kezdve az autóiparon át a pénzügyi cégekig, s Indiától kezdve Hollandián keresztül egészen Brazíliáig bezárólag mindenféle cég található az élbolyban.

MTI