Közös kutatásba fog a Szegedi Tudományegyetem és a debreceni NI

2015. július 10. Egyéb | Egyéb szektorok

A kutatás-fejlesztési, oktatási és pályázati együttműködések mellett közös laboratórium létrehozása is célja annak a megállapodásnak, amit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az NI Hungary Kft. kötött. A méréstechnika és a szoftverfejlesztés területén is együttműködnek a partnerek, valamint az SZTE hallgatói szakmai gyakorlatokon vehetnek részt az elektronikai gyártónál.

Az erről szóló dokumentumot 2015. július 10-én írta alá a csongrádi megyeszékhelyen Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Devecz Miklós, az SZTE Kancellárja és Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője.

Az együttműködés célja, hogy a partnerek kölcsönösen segítsék egymást innovációs és oktatási tevékenységeikben, folytassák és kibővítsék kutatás-fejlesztési projektjeiket és vállalkozásfejlesztési programokat indítsanak. A 13 különböző területen több mint 1100 munkatársat foglalkoztató NI Hungary Kft. és az informatikában sikeres SZTE elsősorban a szoftverfejlesztés, a méréstechnika és szoftverminőség-biztosítás területein kíván hatékony közös tevékenységet végezni. A kooperációból az SZTE hallgatói is profitálhatnak, hiszen négy- illetve hathetes szakmai gyakorlatokon vehetnek részt az innovatív vállalatnál.

– A Szegedi Tudományegyetemnek szüksége van arra, hogy az innováció területén vállalati partnerekkel tudjon együttműködni, a vállalati szférának pedig arra, hogy hozzáférjen az egyetemen felhalmozott tudáshoz. Ezek a tényleges együttműködések Magyarországot helyzetbe fogják hozni, a rektor szerint így lehet az ország sikeres nemzetközi szinten is – hangsúlyozta Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora az ünnepélyes aláíráson.

– Világszerte 35 000 vevőt szolgálnak ki, a tavalyi évben több mint 160 milliárd forint árbevételük volt. Az NI egy tonna elektronikai termékének értéke körülbelül fél millió dollár, ami érzékelteti a vállalat munkatársai által teremtett hozzáadott értéket – mondta Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője. Az ügyvezető kiemelte, a Debrecenben már működő létesítményhez hasonlóan szeretnének Szegeden is létrehozni egy úgynevezett nyitott labort, ahol az ötletgazdák oktatást, mérnöki segítséget, szoftvereket és eszközöket kapnak ötleteik megvalósításához.