Környezetbarát jégmentesítő folyadék kifejlesztésébe kezd a Bagoly Beton Kft.

Cimkék: fejlesztés gazdaság innováció környezetvédelem projekt

Repterek kifutópályáin, közutakon és hidak jégmentesítéséhez használható új, környezetbarát terméket fejleszt a Bagoly Beton Kft. mintegy 700 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében – adta hírül a vállalat augusztus 22-én.

A Bagoly Beton Kft. tájékoztatása szerint a  projekt összköltsége 702 millió forint, amelyből 485 millió forint vissza nem térítendő támogatás:  85%-a az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és 15%-a a magyar költségvetésből származik, az önerő  216 millió forint.

– Saját szabadalmukat, a Not Glikol Liquid Coolstar nevű hűtőfolyadékot fejlesztik  tovább, jég oldására is alkalmassá teszik.  Az új, környezetbarát termék akár már 2015 augusztusára elkészülhet. A Kft-nek 18 állandó alkalmazottja van, a mostani kutatás-fejlesztési projektre 12 embert vettek fel, többségében tudományos kutatókat – mondta Hajdzser István a cég ügyvezetője, tulajdonosa.

A termék nem glikol alapú, az ugyanis erősen szennyezi a talajvizet. Az NGL Coolstar azonban vízzel történő higítás után a csatornarendszerbe engedhető, mert bizonyítottan nem ártalmas a környezetre.
A cég tájékoztatása szerint a hűtőfolyadékot az élelmiszeriparban, jégstadionokban, klímaberendezésekben is használják.

A Bagoly Beton Kft. bevételeinek 90-95%-át adja az export. A magyar családi vállalkozásnak Telkiben és Balatonszemesen van telephelye. Exportálnak Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Bajorországba, Észak-Olaszországba, Romániába, sőt még a Kazah nemzeti jégstadion hűtéséhez is használják a magyar szabadalmat.

A jégmentesítő  értékesítésről egyebek mellett tárgyalnak a prágai repülőtérrel és a három nagy moszkvai reptérrel is.

A Bagoly-Beton Kft 2012-ben 759 millió  931 000 forint árbevételt ért el, adózott eredménye 62 millió 792 forint volt, 2013-ban 974 millió 503 000 forintos bevétellel zárta a cég az évet, adózás előtti eredménye 82 millió 396 000 forint volt.

MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon