Környezetbarát jégmentesítő folyadék kifejlesztésébe kezd a Bagoly Beton Kft.

Cimkék: fejlesztés gazdaság innováció környezetvédelem projekt

Repterek kifutópályáin, közutakon és hidak jégmentesítéséhez használható új, környezetbarát terméket fejleszt a Bagoly Beton Kft. mintegy 700 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében – adta hírül a vállalat augusztus 22-én.

A Bagoly Beton Kft. tájékoztatása szerint a  projekt összköltsége 702 millió forint, amelyből 485 millió forint vissza nem térítendő támogatás:  85%-a az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és 15%-a a magyar költségvetésből származik, az önerő  216 millió forint.

– Saját szabadalmukat, a Not Glikol Liquid Coolstar nevű hűtőfolyadékot fejlesztik  tovább, jég oldására is alkalmassá teszik.  Az új, környezetbarát termék akár már 2015 augusztusára elkészülhet. A Kft-nek 18 állandó alkalmazottja van, a mostani kutatás-fejlesztési projektre 12 embert vettek fel, többségében tudományos kutatókat – mondta Hajdzser István a cég ügyvezetője, tulajdonosa.

A termék nem glikol alapú, az ugyanis erősen szennyezi a talajvizet. Az NGL Coolstar azonban vízzel történő higítás után a csatornarendszerbe engedhető, mert bizonyítottan nem ártalmas a környezetre.
A cég tájékoztatása szerint a hűtőfolyadékot az élelmiszeriparban, jégstadionokban, klímaberendezésekben is használják.

A Bagoly Beton Kft. bevételeinek 90-95%-át adja az export. A magyar családi vállalkozásnak Telkiben és Balatonszemesen van telephelye. Exportálnak Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Bajorországba, Észak-Olaszországba, Romániába, sőt még a Kazah nemzeti jégstadion hűtéséhez is használják a magyar szabadalmat.

A jégmentesítő  értékesítésről egyebek mellett tárgyalnak a prágai repülőtérrel és a három nagy moszkvai reptérrel is.

A Bagoly-Beton Kft 2012-ben 759 millió  931 000 forint árbevételt ért el, adózott eredménye 62 millió 792 forint volt, 2013-ban 974 millió 503 000 forintos bevétellel zárta a cég az évet, adózás előtti eredménye 82 millió 396 000 forint volt.

MTI

Keresés
Kövessen minket facebookon