Környezetbarát építőanyagot fejlesztett ki egy tiszaújvárosi cég

Cimkék: építőanyag fejlesztés gazdaság környezetbarát

A tiszaújvárosi Rapidsil System Kft. környezetbarát építőanyagot fejlesztett ki, a nádból készült elem egyebek mellett földrengésbiztos, jó hő- és hangszigetelő, lényegesen könnyebb mint az eddigiek – mondta Orosz Zoltán feltaláló január 28-án sajtótájékoztatón a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

A társaság a 189 millió forintos fejlesztéshez 141 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Norvég Alaptól.

Orosz Zoltán ismertette, hogy az általa kifejlesztett építőelemből beton alapzatra egyszerűen és költséghatékonyan lehet építkezni, számítások szerint legalább 10%-kal olcsóbban "felhúzható" egy 105 m2 alapterületű ház.

A cég több mint 100 országban levédette a szabadalmat. 

Az új építőanyag iparszerű gyártása még nem kezdődött meg, a feltaláló elmondása szerint várják a gyártók jelentkezését, számukra teljes technológiai leírást biztosítanak a nád betakarításától kezdve az építőanyag előállításán keresztül a termék értékesítésig. 

Viszonylag nagy élőmunka-igényű gyártási folyamatról van szó, a nád termesztése, betakarítása jelentős számú munkahelyet teremthet, miként a gyártósorok üzemeltetése is.

Orosz Zoltán úgy véli, az év végén már egy üzemben megkezdődhet a termék gyártása.

MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon