Kitörési pont lehet az export a kkv-k számára

2013. december 3. Gazdaság | Egyéb szektorok

A hazai kis- és középvállalkozások előtt álló egyik legnagyobb kihívás, hogy miként tudnak minél többen kijutni a nemzetközi piacokra – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy november 3-án, Budapesten tartott kkv-konferencián.

Hangsúlyozta, a hazai gazdaságpolitika fontos célja a kkv-k több lehetőséghez juttatása, ehhez kapcsolódva említette az üzleti környezet javítását, valamint a finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás, illetve a külső piacokra való kijutás segítését. Szatmáry Kristóf a lehetőségekkel kapcsolatban kiemelte, a tervek szerint a következő, 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a források 60%-át gazdaság- és térségfejlesztésre fordítják majd, míg a 2007-2013-as időszakban 15-20% jutott közvetlen gazdaságfejlesztésre.

A hazai kkv-k döntő többsége a belföldi piacból él, ezzel kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott, a kormányzati intézkedések, az adórendszer átalakítása után a lakosságnál maradó források döntő része ma már a belső piacon marad, és elkezdett érezhetően megjelenni a belföldi fogyasztásban. Ez a legtöbb hazai vállalkozás számára keresletbővülést eredményezett vagy eredményez majd – tette hozzá.

A kkv-k exportpiaci tevékenységéről szólva Szatmáry Kristóf elmondta, a tapasztalatok szerint a hazai piacon sikeres, stabilan működő kkv-k többnyire a szomszédos országokban jelennek meg először. Ezt felismerve hozta létre a kormányzat a jelenleg 12 irodából álló Kárpát Régió Üzleti Hálózatot, amely egyebek mellett üzleti partnerek keresésével, jogi tanácsadással már több ezer hazai vállalkozás első lépését segítette a külpiacra jutásban.

Az államtitkár kitért arra is, hogy összességében növekszik a magyar kivitel az új uniós tagállamokba, illetve a keleti nyitás politikájának köszönhetően az Európán kívüli országokba, ami a kkv-k esetében is újabb kitörési lehetőséget jelenthet. Az államtitkár kiemelte a finanszírozás területén történt jelentős változásokat, ezek között említette az Eximbank feltőkésítését, a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának elindítását vagy a Széchenyi-kártyaprogram kiterjesztését.

Az üzleti környezetet javításával összefüggésben a többi között a vállalkozói adók és az adminisztráció egyszerűsítését, illetve a csaknem 800 000 munkavállaló után igényelt, az élőmunka terheit csökkentő kedvezményeket említette Szatmáry Kristóf a Világgazdaság üzleti napilap kkv-konferenciáján tartott előadásában.

MTI