Kilencedszer is eladó

2016. február 24. Egyéb | Egyéb szektorok

Újabb, sorban a kilencedik pályázatot írta ki a Kapuvári Hús Zrt. vagyonelemeinek értékesítésére a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN Kft.). A kiírás üzemeltetési kötelezettséget nem tartalmaz, de a négy vagyoncsoportba szedett eszközökre továbbra is egyben várnak ajánlatot – közölte a felszámoló társaság ügyvezetője február 24-én.

Kovács Csaba elmondta, hogy az üzem, a gépek, az út és az egyéb követelések minimum irányára összesen 803,4 millió forint. A pályázatokat március 21-ig lehet benyújtani az Elektronikus Értékesítési Rendszeren (EÉR) keresztül.

– A jelenlegi kiírás már nem érinti a Kapuvári Bacon Kft. eszközeit, mert azokat tavaly eladták – tette hozzá.
A Kapuvári Hús Zrt. 2012 szeptemberében állt le, felszámolását októberben rendelte el a bíróság. A gyárban működő másik cég, a Kapuvári Bacon Kft. 2012. november végén jelentette be, hogy elbocsátja alkalmazottjait, s fizetésképtelensége miatt decemberben a bíróság elrendelte a cég felszámolását.

A felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. tartozása mintegy 9 milliárd forint. A társaság egyes vezetői ellen büntetőeljárást indítottak a pénzügyi nyomozók különösen nagy értékű költségvetési csalás megalapozott gyanújával – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2015. június 4-én, miután a cég felszámolóbiztosa felmentette a NAV-ot az adótitok megtartásának kötelezettsége alól.

Az akkori tájékoztatás szerint a Kapuvári Hús 18 alkalommal kért fizetési könnyítést az adóhivataltól, azonban hátralékát a méltányos fizetési feltételek ellenére sem rendezte.

Az államot megillető, eddig megállapított adóhiány a szankciókkal együtt 2,9 milliárd forint, aminek nagy része már jogerős követelés, másik részének ügyében a hivatal új eljárást indított, miután a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2015. május 21-én erre kötelezte.

MTI