Kétmilliárd forintos megrendelést nyert el a Sinergy kazánház építésére

2016. február 4. Gazdaság | Egyéb szektorok

Több mint kétmilliárd forint értékű fővállalkozói szerződést kötött az Alteo leányvállalata, a Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. a TVK Erőmű Kft.-vel. Eszerint a TVK ipartelepén létesülő új üzem gőzellátását biztosító kazánház kulcsrakész kivitelezője lesz a Sinergy. Az erről szóló tájékoztatást a Budapesti Értéktőzsde honlapján hozta nyilvánosságra az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. – érkezett a hír február 4-én.

A szerződés alapján az Alteo Csoport tagjaként működő Sinergy egy óránként 75 tonna kapacitású gőzkazánt telepít a TVK ipartelepén. Az új kazán a TVK Erőmű Kft. már meglévő rendszeréhez kapcsolódik majd, és a megfelelő mennyiségű, 410 °C-os gőzt 40 bar nyomáson fogja megtermelni. A Tiszaújvárosban megvalósuló beruházást 2017 augusztusában kell üzemkészen átadnia a Sinergynek.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. 2015 májusában vásárolta fel a korábban az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport tulajdonában álló Sinergy Csoportot. 

A 2008. márciusában alapított Alteo magyar tulajdonban lévő komplex energetikai szolgáltató. A csoport üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és hagyományos erőforrásokon alapuló energiatermelésre, valamint az energia kis- és nagykereskedelemre. 

Tavaly decemberben jelentették be, hogy elindítják gázkereskedelmi üzletágát a következő gázév kezdetével, 2016. október 1-jétől. Tájékoztatásuk szerint ezzel válik teljessé a vállalatcsoport energiakereskedelmi portfóliója, még integráltabb, még teljesebb szolgáltatatást tudnak nyújtani ügyfeleiknek.

2015. első kilenc hónapjában az energiaszolgáltató árbevételét 65%-kal, 6,943 milliárd forintra növelte. Az Alteo konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentése szerint a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 81%-os növekedéssel 877 millió forintra emelkedett.

A Sinergy révén a csoportba került virtuális erőmű (VPP), amely 2015-ben 6 telephelyen 14 kapcsoltan hőt- és villamosenergiát termelő kiserőművi egységgel, összesen mintegy 50 megawatt beépített villamosenergia-termelő kapacitással rendelkezik, az elmúlt hónapokban jelentősen erősítette az Alteo Csoport eredményét.

Forrás: MTI