Júniusban is stabilan nőtt az ipari termelés

Cimkék: export KSH termelés

Júniusban az ipari termelés 4,0%-kal, az első fél évben 5,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint júniusban a termelés 6,5%-kal emelkedett éves összehasonlításban, de szezonálisan is kiigazítva, az előző hónaphoz mérve 1,2%-kal csökkent – erősítette meg augusztus 11-én kiadott második becslésével az egy hete kiadott előzetes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-nek.

Az ipari export volumene 4,6%-kal meghaladta a tavaly júniusit, a feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 34%-ot képviselő járműgyártás kivitele 3,6%-kal csökkent, míg a 15%-os súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 7,2%-kal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 2,6, ezen belül a feldolgozóiparé 3,6%-kal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

A teljes rendelésállomány 2,4%-kal elmaradt a tavaly júniusitól, annak ellenére, hogy új rendelésének volumene 6,0%-kal nőtt, az új exportrendelések 7,0, az új belföldi rendelések 0,4%-kal emelkedtek.

Az iparon belül a jelentős súlyt, 96%-ot képviselő feldolgozóipar termelése 3,9%-kal nőtt, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,4%-kal mérséklődött.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak háromban csökkent a termelés az előző év azonos hónapjához képest.

A májusi 10,3%-os növekedés után a feldolgozóipari termelés 29%-át adó járműgyártás kibocsátása 1,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti jármű alkatrészeinek termelése 0,9%-kal emelkedett, a közúti gépjármű gyártásáé 4,1%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelésből 12%-kal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve ezen belül a legjelentősebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása egyaránt 6,9%-kal nőtt.

A feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,9%-kal emelkedett. A legnagyobb mértékben, 21,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit a feldolgozóipari termelésből 7,9%-kal részesülő gép, gépi berendezés gyártása, elsősorban a motor-, turbinagyártás kiemelkedő exportteljesítménye miatt – közölte a KSH.

A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 5,7%-kal nőtt, a kisebb súlyú, 3,3%-os gyógyszergyártás 12,9%-kal bővült a hazai és a külpiaci eladások élénkülése miatt.

A járműgyártás belföldi értékesítése 3,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, a gépgyártásban 11,0, a villamos berendezésekből 16,1%-kal nőttek a belföldi eladások. A vegyipar értékesítése 20,4%-os csökkenéssel folytatta idei lejtmenetét, a gyógyszeripar eladásai 6,2%-os növekedésbe fordultak a májusi eséséből. 

Összességében a beruházási javak belföldi értékesítési volumene 6,4, a fogyasztási cikkeké 3,7%-kal, de ezen belül a tartós fogyasztási cikkeké 11,5%-kal nőtt.

Az exporteladások növekedését a járműipari kivitel 3,6%-os csökkenése fékezte, de az első félévben 2,9%-os volt a növekedés. A gépipar júniusban 22,3, a félévben 12,0%-kal növelte exportját, a számítástechnikai cikkek kivitele 7,2, a fél évben 8,2%-kal nőtt. Az élelmiszerexport júniusban csak 1,7, de a félév alatt 5,1%-kal nőtt, a gyógyszeripar kivitelének júniusi 19,9%-os növekedése a féléves adatot is 6,7%-osra húzta fel.

Az év első hat hónapjában az összes értékesítés 66%-át adó külpiaci eladások volumene 5,8, a 34%-át képviselő hazai értékesítésé 3,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2,1%-os növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,2%-os létszámbővülés mellett következett be.

Az ipari termelés Magyarország minden régiójában nőtt, a legnagyobb mértékben, 8,3%-kal Észak-Alföldön, a legkevésbé, 3,6%-kal Dél-Alföldön.

Forrás: MTI

Keresés
Kövessen minket facebookon