Jó irányban a közlekedéspolitika

2013. november 6. Gazdaság | Egyéb szektorok

Az idén negyedszerre megrendezett Nemzeti Közlekedési Napok 2013 konferenciát Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nyitotta meg, aki az esemény fővédnökeként a közlekedéspolitika elmúlt három évben elért eredményeiről számolt be november 5-én, Siófokon – adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye.

A közlekedési társaságok szervezeti ésszerűsítéséről szólva a tárcavezető hangsúlyozta, a MÁV 330 milliárd forintnyi adóssága az elmúlt három évben mintegy 60 milliárd forinttal csökkent. Ezen felül jelentős megtakarításokat eredményezett a vasúti és a közúti közösségi közlekedés menetrendi kínálatának összehangolása, illetve a közlekedési szolgáltató társaságok működési hatékonyságának, üzemgazdaságosságának javítása is. A miniszter elmondta, a jövő év végéig megvalósuló átszervezés következtében a jelenleg működő 24 Volán társaság feladatait a jövőben 7 regionális társaság látja majd el.

Németh Lászlóné beszédében kitért arra is, hogy az Új Széchenyi Terv forrásaiból jelentős útfelújítási programok zajlottak az elmúlt időszakban. 2013-ban országszerte mintegy 450 kilométernyi alsóbbrendű mellékút teljes körű rekonstrukciója valósult meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban. A felújítások jövő tavasszal 215 kilométeren folytatódnak. A nyertes pályázók 2010 és 2013 között összesen több mint 150 milliárd forintot fordíthatnak uniós forrásokból az alsóbbrendű úthálózat megerősítésére. A 4-5 számjegyű utak fejlesztése terén minden régióban sikerült elérni a közel 100 százalékos forráslekötést a jelenlegi programozási időszakban.

Egységes szakmai irányítás és jelentős egyszerűsödés várható attól, hogy a kormány döntésének megfelelően 2013. november 1-jétől az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közútkezelői feladatait a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vette át, így megtakarítás jelentkezik a közútkezelői tevékenység racionalizálásából – tette hozzá a miniszter. A tárcavezető jelezte, hogy az e-útdíj júliusi bevezetése óta eltelt négy hónap tapasztalatai alapján folyamatosan zajlik a rendszer továbbfejlesztése, finomhangolása. A bevételek az elvárásoknak megfelelően alakulnak, így teljesíthetőnek látszik a 75 milliárd forintos féléves terv.

A Nemzeti Közlekedési Napokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére idén negyedik alkalommal rendezte meg a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ. A háromnapos konferencián a szektor elismert szakértői értekeznek közlekedéspolitikai kérdésekről.