Javult a júniusi menedzserindex

2013. július 1. Gazdaság | Egyéb szektorok

A júniusi BMI 50,8 pontra emelkedett a májusi 47,1 pontról, de ezzel is elmaradt az 51,9 pontos hosszú távú és az elmúlt 3 június 52,2 pontos átlagától – jelentette július 1-jén a Magyar Logisztikai és Készletezési Társaság (MLBKT).

A szezonálisan kiigazított 50,8 pontos júniusi érték azt mutatja, hogy a felmérésben a válaszadók nagyobb hányada májushoz képest összességében minimálisan kedvezőbb folyamatokról számolt be. A mutató 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, míg az annál nagyobb érték az ágazat bővülését jelzi.

A beszerzésimenedzser-index komponensei 4 részindex kivételével nőttek májushoz képest. A termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és a múlt havi szűkülés után immár a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben 11-szer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben növekedett, és a mostani a 7. legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek megfelelően emelkedett, ötödször az elmúlt 6 hónapban. A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest, de az ütem gyengült.

A vásárolt készletek elkezdtek növekedni az elmúlt hónapban tapasztalt szűkülés után. Az idei júniusi érték az elmúlt 14 év értékei alapján némileg átlag feletti, de csak a 11. legmagasabb. A foglalkoztatottság indexe 2013 januárjától bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend maradt abba májusban és a múlt hónapban is.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A beszerzett mennyiség 5-ször növekedett eddig az idei év folyamán. A beszerzési árak mutatója arra utal, hogy az árak csökkenése abbamaradt, és enyhe növekedést jeleztek a válaszadók. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt 40 hónapban 39 alkalommal növekedtek.

A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei mélyen átlag alattinak mondható. Az elmúlt 6 hónapban 4-szer csökkent az index értéke. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, és ismét az import mennyiségének csökkenését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke emelkedett az előző hónaphoz képest, az idei értékek – május kivételével – növekedést jeleznek.

MTI