Japán autóipari vállalat 15 milliárd forintos beruházást tervez Magyarországon

2015. március 4. Beruházás | Egyéb szektorok

Egy japán autóipari vállalat 50 millió eurós (15,25 milliárd forintos) beruházást és 200 munkahely létrehozását tervezi a közeljövőben Magyarországon – mondta március 3-án Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, aki kétnapos munkalátogatáson vett részt Tokióban.

– Az autóipari cégen kívül a Nissin Foods nevű, Kecskeméten működő japán élelmiszeripari vállalat tervezi kapacitásának megkétszerezését és ugyancsak 200 munkahely teremtését, valamint az Esztergomban működő Diamond Electric nevű vállalat szintén millió eurós nagyságrendű fejlesztésbe kezd a következő években – tette hozzá az államtitkár.

– A magyar-japán kapcsolat a keleti nyitás kormányzati stratégia sikertörténetének tekinthető. Az elmúlt 2 évben mintegy egymilliárd euró értékben fektettek be és közel 4000 munkahelyet hoztak létre Magyarországon japán vállalatok, és tavaly 70%-kal nőtt a kelet-ázsiai szigetországba irányuló magyar mezőgazdasági export – fogalmazott Magyar Levente.

Az államtitkár látogatásának apropója a Foodex nevű mezőgazdasági termékkiállítás volt, ahol a Magyar Turizmus Zrt., a tokiói magyar nagykövetség, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház is képviseltette magát, elsősorban húsipari és borászati termékekkel.

Európán kívül Japán a legnagyobb felvásárló piaca a magyar élelmiszeripari termékeknek, Magyarország élelmiszer-kivitele 2014 első 11 hónapjában meghaladta a 130 millió dollárt.

– A szigetországban a mangalica és a méz a legnépszerűbb magyar mezőgazdasági termék. 2015-ben a Magyar Nemzeti Kereskedőház megkezdi a kapcsolatok felvételét a magyar méztermelőkkel, valamint számos más hazai kis- és középvállalkozással, hogy azok a jövőben sikeresen eljuttathassák termékeiket a japán piacra – mondta az államtitkár. 

Magyar Levente hétfőn Kiuchi Minoru japán külügyminiszter-helyettessel és Saiki Naokoval, a japán külügyminisztérium külgazdaságért felelős főigazgatójával tekintette át a kétoldalú kapcsolatokat. Ennek kapcsán Magyar Levente megjegyezte, a magyar-japán viszonyt nyitott kérdések nem terhelik, stratégiai partnerségen alapuló, fokozódó együttműködés jellemző.

MTI