Ipari biotechnológiai fejlesztések a BRIDGE keretében

2013. július 8. Egyéb | Egyéb szektorok

A 2014-től induló BRIDGE kezdeményezés keretében 7 év alatt 3,8 milliárd eurót fordítanak ipari biotechnológia alapú fejlesztésekre az Európai Unióban, a pályázatok magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek számára is elérhetők lesznek – közölte a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) július 5-én.

A BRIDGE (Biobased and Renewables Industries for Development and Growth in Europe) elnevezésű kezdeményezéshez 1 milliárd eurót a Horizon 2020 uniós keretprogram keretében az Európai Bizottság, 2,8 milliárd eurót pedig a biotechnológiai nagyvállalatokból álló konzorcium biztosít. A közlemény szerint a NIH információs napot tartott július 4-én a BRIDGE biotechnológiai, a köz- és a magánszféra közötti partnerséget elősegítő kezdeményezésről. Az eseményen Korányi László, a NIH megbízott elnöke hangsúlyozta, hogy a  kezdeményezésben való részvétel lehetőséget ad a fejlődésre, a hazai megújuló biotechnológia ágazat világszínvonalúvá tételére. A Nemzeti Innovációs Hivatal pedig minden olyan kezdeményezést támogat, amely a hazai, ipari biotechnológiában érintett vállalatok érdekét szolgálja.

Barend Verachtert, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának biotechnológiai területért felelős képviselője az információs napon ismertette, hogy a BRIDGE első pályázati felhívásai várhatóan 2014 első felében jelennek majd meg, és ezek az érdekelt magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek számára is elérhetők lesznek. A kutatási témakörök szerepel majd a fenntartható biomassza-ellátás biztosítása és új ellátási láncok kiépítése, a biofinomítói feldolgozás hatékonyságának optimalizálása, az új piacok kialakítása a biotech alapú termékek értékesítéséhez, továbbá  a szabályozási keretek optimalizálása.

MTI