Infrastrukturális fejlesztés a Baktalórántházi Ipari Parkban

2016. február 10. Beruházás | Egyéb szektorok

Több mint 300 millió forint értékű infrastrukturális fejlesztés valósult meg a Baktalórántházi Ipari Parkban – közölte Krasznai Sándor projektmenedzser február 10-én.

A nyíregyházi Euroraptor Tanácsadó Iroda munkatársa elmondta, hogy a 327,1 milliós beruházáshoz a Baktai Ipari Park Kft. 196 millió forint európai uniós és állami támogatást kapott, amely a projekt összköltségének 60%-a.

A fejlesztés során kazánház, illetve fából készülő termékek gyártásához szárítókamra épült, valamint belső úthálózatot és parkolóhelyeket alakítottak ki. 

Az új kazánházban két 500 kilowatt teljesítményű biomassza-tüzelésű fűtőberendezést helyeztek üzembe, a tüzelőanyag-ellátáshoz aprítógépet, illetve a belső anyagmozgatáshoz szállító járművet vásároltak.

Az automatizált kazánok az ipari parkban található több mint 4000 m2-es üzemcsarnokot és az új 240 m3 kapacitású, négy korszerű berendezéssel ellátott szárítókamrát fűtik, valamint a később betelepülő üzemeknek termelnek hőt.

A kamrához új elektromos hálózat is épült, a kapcsolódó épületgépészeti berendezésekkel együtt. A beruházással az ipari parkot szeretnék még vonzóbbá tenni a betelepülő vállalkozásoknak.

A négy éve megnyitott, 764 millió forintból kialakított, közművesített Baktalórántházi Ipari Park területe meghaladja a 100 000 m2-t. A területből eddig 40 000 m2-t kötöttek le a betelepült vállalkozások, 60 000 m2 további beruházókra vár, akik egyenként 2000 m2 nagyságú telkeken alakíthatnak ki üzemeket, szolgáltatói egységeket.

A nyírségi kisváros ipari parkja az M3-as autópálya mellett található, a Nyíregyháza-Vásárosnamény-Záhony közötti vasútvonal mentén. A térségben jól képzett munkaerő is rendelkezésre áll, s a képzés, vagy átképzés feltétele a baktalórántházi középfokú iskolákban, valamint a közeli Nyíregyházi Egyetemen, illetve 2016 szeptemberétől a kisvárdai egyetemi szakon biztosított.

MTI