Indulhat a kedvezményes hitelprogram a fuvarozó kkv-knak

2013. június 21. Egyéb | Egyéb szektorok

Hamarosan elindul az Útdíj Hitelprogram: az elektronikus útdíjfizetésre kamiononként 1 millió forint keretet biztosítanak a fuvarozó kkv-knak kártyán egy évre, kétszeres hosszabbítási lehetőséggel, Bubor plusz 1,5%-os kamattal – jelentette be Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója egy június 21-én tartott sajtótájékoztatón.

Amint hozzátette, a tervek szerint július elejétől fogadják a vállalkozások regisztrációját, az informatikai rendszer kialakításától függően pedig várják a hiteligényeket a kamara és a VOSZ irodáiban. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára emlékeztetett rá, a kormány június 19-i ülésén fogadta el azokat a kormányrendeleteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztő Zrt. kidolgozza és elindítsa az elektronikus útdíj fizetését segítő, kedvezményes forgóeszközhitel-konstrukciót a kis- és középvállalkozások számára az Útdíj Hitelprogramban.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az árufuvarozók versenyképességének javítására kötött megállapodásban a többi között szerepel az elektronikus útdíj fizetését segítő államilag támogatott forgóeszközhitel-konstrukció elindítása is. A hitel mögött álló 4%-os állami kamattámogatás és a teljes körű fedezet biztosítása lehetővé teszi, hogy minél szélesebb körbe eljuthasson a kedvezményes hitel tette hozzá az államtitkár.

Krisán László kifejtette, hogy a termék kidolgozásakor céljuk az volt, hogy az útdíj bevezetése után a kisebb méretű fuvarozók gyorsan, egyszerűen és rugalmasan rulírozó forgóeszközhitelhez jussanak, amelyet kifejezetten az e-útdíj fizetésére tudnak használni. Az Útdíj Hitelprogram keretében a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott kamattámogatás csekély összegű de minimis támogatásnak minősül. Számításuk szerint a hitelfelvételben 43 000 kamion lehetett érintett, de azt nem lehet tudni, hogy minden járműre kérnek-e hitelt.

Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) elnöke kiemelte, hogy az egyesület ajánlani fogja tagjainak a hitelfelvételt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fuvarozók az útdíjat költségelemként feltüntethetik a megbízónak kiküldött számlán, viszont a kiegyenlítésig az útdíjat meg kell előlegezniük, ebben segít a kedvezményes hitel. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy a következő napokban megkezdik irodáikban a dolgozók felkészítését a programban való részvételre.

MTI