Indiai cég fejleszt a polgári ipari parkban

2017. június 1. Gyártás | Autóipar

Az InfoGroup tulajdonában lévő polgári ipari parkban fejleszt az indiai Sona vállalatcsoport: az autóipari fémmegmunkálással foglalkozó cég 2021-ig 4,2 milliárd forint beruházással 130 új munkahelyet hoz létre – közölte Sunjay Kapur, a cégcsoport elnöke május 31-én a helyszínen, a beruházás első ütemének átadásakor.

Hozzátette: két németországi gyártóüzemük mellett a magyarországi a harmadik kovácsoló üzemük Európában, ahol összesen 1300 dolgozót foglalkoztatnak. A kovácsolási technológia globális piacán jelenleg 12% a cégcsoport részesedése, 5 éven belül ezt szeretnék megduplázni. A világ legnagyobb személykocsi- és tehergépkocsi-gyártóinak szállítanak kovácsolt alkatrészeket, de megtalálhatóak a gyártmányaik a különféle mezőgazdasági, építőipari eszközökben is. Az e-mobilitás területén szintén részt vesznek, az elektromos autógyártóknak is beszállítói. Polgáron jelenleg 30 embert, 2 héten belül már 40-et foglalkoztatnak, a létszámot folyamatosan fejlesztik 2021-ig 130-ra. Az addig megvalósuló 4,2 milliárd forintos beruházás évi 13 milliárd forint árbevételt eredményez majd.

Rákossy Balázs, a Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elismeréssel szólt az indiai Kapur család és a polgári parkot működtető Székely család együttműködéséről, amely lehetővé tette az új gyár telepítését és megnyitását Polgáron. Mindehhez a vállalkozásbarát polgári önkormányzat hathatós támogatást nyújtott.

– Az utóbbi években jelentősen növekedtek hazánkban az indiai beruházások: 2014-ben és 2015-ben a legnagyobb zöldmezős beruházásokat indiai cégek valósították meg. Magyarország, a magyar ipar zászlóshajója a járműgyártás,  ehhez kapcsolódik a Polgáron fejlesztő indiai Sona csoport is – jegyezte meg Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, hozzátéve: a keleti nyitás 2010-ben meghirdetett politikájának kezd beérni a gyümölcse. Jó hírnek nevezte, hogy sok indiai cég Magyarországon keresztül lép be az Európába.

Tóth József, Polgár polgármestere arról szólt, hogy a város büszkén viseli a KKM-től kapott Befektetőbarát önkormányzat címet.

Székely Ádám, az ipari parkot működtető InfoGroup Kft. ügyvezetője arról tájékozatott, hogy 2002 óta 4 milliárd forintos beruházással 30 000 m2 összterületű csarnokrendszert alakítottak ki a betelepülő vállalkozásoknak. A most átadott 1,5 milliárdos csarnok kialakítását a kormány 600 millió forinttal támogatta.

(Forrás: MTI)