Hosszú távú alkalmazásra is engedélyt kapott a Richter méhmióma elleni szere

2015. május 28. Gazdaság | Gyógyszeripar

A Richter méhmióma elleni, eredeti készítménye a szakaszos, hosszú távú kezelésre is engedélyt kapott az Európai Bizottságtól (EB) – jelentette be a gyógyszergyár május 28-án a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az EB döntése az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) áprilisban kiadott pozitív véleménye alapján született meg, és a kiterjesztett forgalomba hozatali engedély az Európai Gazdasági Térség valamennyi országára érvényes.

Az Esmya nevű készítmény eredeti forgalomba hozatali engedélye a méhmióma tüneteinek műtét előtti kezelésére vonatkozott. A szakaszos kezelésekre most kiadott engedély lehetőséget teremt a méhmiómák hosszú távú gyógyszeres kezelésére, valamint a műtéti beavatkozás esetleges elkerülésére.

A gyógyszert a Richter 2010-ben megvásárolt, 100%-os tulajdonú leányvállalata, a svájci PregLem fejlesztette ki. A készítmény 2012-ben kapott forgalomba hozatali engedélyt az Európai Unióban, és a legtöbb uniós országban társadalombiztosítási támogatást is kapott. A szer árbevétele 2014-ben 33,6 millió euró volt.

A Richter Gedeon 2014. évi konszolidált árbevétele 353,7 milliárd forint (1,146 milliárd euró) volt, az export árbevétele 1,039 milliárd eurót tett ki.

A társaság részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papírok csütörtökön délelőtt 4648 forintot értek, 0,17%-kal erősödtek az előző napi záró értékhez képest.

MTI