Helyreállt a hízottbaromfi-feldolgozás a Pannon Fine Food-nál

2017. július 6. Gyártás | FMCG

Ismét csaknem teljes kapacitással működik a hízott liba és kacsa feldolgozásával foglalkozó orosházi Pannon Fine Food Kft. – nyilatkozta a cég ügyvezetője július 5-én.

Nyeste Lajos elmondta: május közepe óta hetente 25-30 000 darab hízott vízi szárnyast vágnak, amely csaknem eléri a 30-32 000 darabos maximális kapacitást. Ebből körülbelül 6000 darab a liba, a többi kacsa. A madárinfluenza miatt januárban csak heti 4000 állatot dolgoztak fel, februárban heti két napra 8-10 000 darab víziszárnyas levágása jutott. 

A szárnyas tulajdonosaiktól, a Green Divízió Kft.-től, a Mafarm Kft.-től és az Integrál-Hat Kft.-től származik.  A szárnyasállomány pótlása folyamatos, ha még 25-30 munkavállalót fel tudnának venni a jelenlegi 190 dolgozó mellé, el tudnák érni a teljes kapacitást. Jelenleg heti négyszer vágnak és darabolnak, péntekenként pedig csomagolnak.

A szárnyas egy részét, az összes termék értékének körülbelül 20%-át a hazai piacon értékesítik, áruházláncoknak és éttermeknek. Itthon főleg a kacsamájat, valamint a combot, far-hátat és a szárnytövet keresik.

A fő felvevőpiacuk a kacsa- és libamáj esetén a francia és a belga piac; a libahús esetén Németország. Szerencséjükre május elején Kanada elsőként Békés megyével szemben oldotta fel a madárinfluenza miatt elrendelt importkorlátozást. Oda éves szinten körülbelül 60 tonna szárnyast szállítanak, főként kacsacombot. Április végén ismét megnyílt a Hong-Kong-i piac is, amely főként a nagyméretű májat, nyelvet, szárnyat, libalábat igényli, oda is szállítanak egy-két havonta körülbelül 20 tonnát. Ezek a mennyiségek nagyságrendileg azonosak a tavalyi exportmennyiséggel. Kedvező esetben augusztusban a japánok is feloldják a korlátozást, oda éves szinten 160-180 tonna áru, főként kacsamáj és -mell, kisebb volumenben libamáj kerül. 

Az Európa több országát sújtó madárinfluenza-járvány miatt jelenleg magasak az árak, francia viszonylatban 20-30%-kal is nagyobb a tavaly nyári szinthez képest.

A 100%-ban magyar tulajdonú Pannon Fine Food Kft. 2014 októberében hozta létre Orosházán a vágóüzemét. Fő tulajdonosai a Green Divízió Kft., a Mafarm Kft., az Integrál-Hat Kft. és az EFS Europe Food Service Kft., amelyek közül az első 3Nyeste Lajos szavai szerint a teljes magyar hízott baromfitermelés (körülbelül 5 millió kacsa és 2 millió liba) közel felét adják. 

A Pannon Fine Food 2015-ben 3,2 milliárd forintos árbevétel mellett 1,8 milliós adózott eredményt ért el. 2016-ban az árbevétel 4,4 milliárd forintra, a nyereség 201 millióra nőtt.

MTI