Gyógyszerek logisztikai feladatait támogatja a DHL Supply Chain

2013. február 13. Beruházás | Gyógyszeripar

A DHL Supply Chain 500 000 euró értékű beruházást valósított meg üllői raktárában a HUMAN BioPlazma Kft.-vel együttműködésben. A közös munka januárban indult a 7 évre szóló szerződés megkötésével – áll a DHL február 13-án kiadott sajtóközleményében.

A gödöllői székhelyű HUMAN BioPlazma Kft. magyar donorok önkéntes és térítésmentes donációiból származó vérplazmából állít elő életmentő gyógyszereket. A most elindított együttműködés keretében a vállalat alapanyagait és termékeit a DHL Supply Chain üllői központjában raktározzák, a termékeket 2–8 °C-os, míg az alapanyagokat -25 °C-os hőmérsékleten.

A raktárban olyan műszaki megoldások működnek, amelyek bármilyen váratlan esemény bekövetkeztekor lehetővé teszik az azonnali reagálást. Kiemelt fontosságú a termékvédelem: a temperált raktárban a hőmérsékletet folyamatosan ellenőrzik, minden értékről online jelentés készül, hogy egy esetleges riasztás esetén azonnal beavatkozhassanak a szakemberek a hiba elhárítása érdekében. A gyógyszeripari szektorra fókuszálva, és szolgáltatásait bővítve 2013 elején a DHL Supply Chain átadott egy, a raktárhoz kapcsolódó, gyógyszergyártásra is alkalmas területet.

– A vérplazmából készített gyógyszereket 2–8 °C-os hőmérsékleten raktározzuk. Minél érzékenyebb egy anyag, kezelése annál forrásigényesebb technikát követel meg. A vérkészítmények tárolása során a DHL Supply Chain magas szintű biztonsági megoldások, például kártyás, ujjlenyomatos beléptető rendszer, hőkamera és folyamatos őrzés segítségével garantálja a termékek védelmét – mondta el Janositz Balázs, a DHL Supply Chain ügyvezető igazgatója.

Áramszünet vagy légtechnikai veszélyhelyzet esetén is teljes biztonságot nyújt a raktárban alkalmazott többszintű levegőszűrés, pára- és levegőkontroll, a napi ötszöri levegőcsere, a gyógyszeripar igényeihez kialakított géppark és technikai körülmények. A DHL Supply Chain minőségbiztosítási rendszerét felelős gyógyszerész felügyeli, hogy az mindenben megfeleljen a környezetirányítási és minőségirányítási, valamint a gyógyszerraktározásra vonatkozó hazai és nemzetközi irányelveknek.

A gyógyszeripari termékek tárolásához az IT-megoldások terén is olyan világszínvonalú megoldásokat kínál a DHL Supply Chain, amelyek a gyógyszerhamisítás elleni küzdelmet is segítik. A vállalat rádiófrekvenciás termékkövetési fejlesztésébe beépítette a gyógyszer-nagykereskedelemre vonatkozó törvényekben megfogalmazott elvárásokat, garantálva ügyfelei számára a folyamatos ellenőrzést és biztonságot, így képes a termék adatainak (logisztikai adatok, méret, szín, pontos név, cikkszám) tárolására, kezelésére és visszaellenőrzésére.

– A plazma kezelése, tárolása és a kapcsolódó logisztikai feladatok nagy szakértelmet és magas szintű technikai hátteret követelnek meg. A gondosan kezelt plazmaalapanyagból gyártott termékek terápiás indikációi széleskörűek: az egyik felhasználási terület a véralvadási faktor gyártása, amely során vérzékenységben szenvedő betegek részére állítunk elő hiányzó véralvadási faktorokat pótló gyógyszerkészítményeket. Termékeink között ezen felül megtalálhatók a súlyos égési sérülések kezelésére, az immunrendszer támogatására, vírusfertőzések megelőzésére, autoimmun betegségek kezelésére, továbbá tetanuszfertőzés megelőzésére alkalmas készítmények – mondta el Kinczel Péter, a HUMAN BioPlazma Kft. ügyvezető igazgatója.