Gyógynövény-feldolgozó épül Kajdacson

2017. május 15. Beruházás | Gyógyszeripar

Több mint fél milliárd forintos beruházással gyógynövény-feldolgozó épül a Tolna megyei Kajdacson, amely a Pannonpharma Kft. pécsváradi üzemének készít elő Tolna megyében termelt alapanyagokat – adta hírül az MTI május 14-én.

– Az 1260 lakosú település 550 millió forintos támogatást nyert el a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból az üzem felépítésére, valamint az annak helyet adó ipari park kialakítására. Az üzemet, ahol 40-50 embert foglalkoztatnak majd, az önkormányzat bérbe adja a Pannonpharmának. A tervek szerint a még idén megvalósuló fejlesztés a település gyógynövénytermesztési hagyományaira épít, de emellett megyei programot is indítottak az alapanyagok előállítására. Tizenöt önkormányzat áll szerződéskötés előtt, hogy bekapcsolódjon a gyógynövények termesztésébe – mondta Boda János, a község független polgármestere.

– A napi másfél tonna kapacitású kajdacsi üzemben főként válogatják, előkészítik a gyógynövényeket – fogalmazott Dulovics Edit, a Pannonpharma résztulajdonában lévő Pannon Natessex Kft. képviselője, hozzátéve, hogy a megyei önkormányzat felmérése szerint 250 hektárnyi önkormányzati területen lehet gyógynövényeket termeszteni Tolnában, és egyéni vállalkozók is bekapcsolódnak a termesztésbe. Eddig 20 hektárt vetettek be, a gyógynövények vetése májusban folytatódik, a vetőmagot a Gyógynövénykutató Intézet Kft. génbankja térítésmentesen adja az önkormányzatoknak. A Mezőföld löszös talajában a gyógynövényeket magas hatóanyag-tartalommal lehet termeszteni; a korábban is termelt macskagyökér, angelinagyökér mellett többek között citromfüvet, csalánt, zsályát dolgoznak majd fel Kajdacson. Ezek hatóanyagára elsősorban a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar részéről van növekvő igény.

A Pannonpharma Kft. 50%-os, 440 millió forintos támogatást nyert el az új technológiára a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból. – A beruházás számításaik szerint 4-4,5 éven belül térül meg, a termelés 2 éven belül éri el a kapacitás 80-90%-át – jegyezte meg Pallos József Péter, a vállalat ügyvezető igazgatója.

(MTI)