Greenion

2015. május 18. Egyéb | Egyéb szektorok

Nyolc éves fejlesztést és tesztelést követően, a budapesti Ipar Napjai kiállításon mutatkozott be először nyilvánosság előtt a Greenion elnevezésű lég- és gáztisztító technológia. A magyar feltaláló, Mészáros Ferenc fejlesztése hatékony megoldást nyújthat a világ egyik legégetőbb problémájára, a globális felmelegedést okozó károsanyag-kibocsátásra.

Korábban nem látott érdeklődés követte az idei, május 12. és 15 között megrendezett Ipar Napjai című szakkiállítást. A Hungexpo területén mintegy 380 kiállító volt jelen, hogy bemutassák az ipar különböző szektoraiban számottevő innovatív termékeiket és szolgáltatásaikat. 

A kiállításon a nyilvánosság előtt először mutatkozott be a magyar feltaláló, Mészáros Ferenc fejlesztése, a Greenion technológia, amely minden eddiginél hatékonyabb megoldást kínál a világ egyik vezető problémájára, a CO2-kibocsátás csökkentésére.

– Az atmoszféra CO2 tartalmának jelenlegi növekedése egyedülálló az emberiség történetében, és ezt 90%-ban a fosszilis fűtőanyagok elégetése okozza. A CO2-kibocsátás az egész világon stratégiai kérdés. A Greenion jelenleg az egyetlen biztonságos és bizonyítottan hatékony CO2-csökkentő technológia a világon. Hatékonyságát a találmány prototípusain elvégzett  független laboratóriumi vizsgálatok és mérések igazolják – mondta Mészáros Ferenc, a Greenion atyja.

A Greenion a szerkezetébe jutó, magas gázkoncentrációjú keveréket elektrokémiai úton tisztítja, majd környezet-azonos, az élővilágra ártalmatlan végtermékké alakítja a szén-dioxidot. A folyamathoz csak vizet és kismennyiségű energiát használ fel. A technológia az élet számos területére adaptálható: a közösségi terek levegőjének CO2-tartalom csökkentésétől a járművek CO2-kibocsátásának mérséklésén át az ipari létesítmények, erőművek füstgáz-tisztításáig.

A feltaláló most partnereket keres a további fejlesztéshez, az eddigi érdeklődők között neves hazai és nemzetközi iparvállalatok is vannak. A projekt támogatói között tudhatja a Nemzeti Innovációs Hivatalt, valamint magyar egyetemeket is.