Green Freight Europe

2014. február 10. Logisztika | Egyéb szektorok

Az FM Logistic csatlakozik a Green Freight Europe kezdeményezéshez, amellyel megtette a szükséges lépéseket a CO₂-kibocsátás csökkentésére, összhangban a fenntartható fejlődést támogató, logisztikai lánc menedzsment stratégiájában vállalt kötelezettségeivel – áll a cég február 5-én kiadott sajtóközleményében.

A Green Freight Europe program, melyet 2012 márciusában vezettek be, létrehozott egy európai szabványrendszert a közúti áruforgalmi műveletekből eredő CO2-kibocsátás mérésére, gyűjtésére, vizsgálatára és megfigyelésére.  Ennek célja az európai áruszállítás környezetre gyakorolt hatásának javítása. Hasonlóképpen az USA egy kezdeményezéséhez, ez a független és önkéntes program is a szállítók, logisztikai szolgáltatók, valamint a kormányok közötti együttműködés fokozását tűzte ki célul. Az FM Logistic most csatlakoztatott a mintegy 100 taghoz – fuvarozók, rakodók, logisztikai szolgáltatók stb. –, akik ebben a páneurópai programban részt vesznek.

Az ökológiai lábnyom csökkentésére tett kötelezettségvállalás értelmében, a fenntartható fejlődés stratégiájának megfelelően az FM Logistic megerősíti a CO2-kibocsátásra vonatkozó programját, 3 területre fókuszálva: az ökológiai lábnyom csökkentése; elkötelezettség a vállalaton belüli mobilitásra, valamint a munkahelyi egészségügyre és biztonságra; társadalmi felelősségvállalás. Az FM Logistic így csoportszinten hatékony eszközöket szerzett be CO2-kibocsátásának mérésére, és egy proaktív megközelítési módot fogad el a növekvő szabályozási nyomással szemben. – Ez a kezdeményezés a már érvényben lévő intézkedéseket egészíti ki. Az FM Logistic – mint a környezetért felelős vállalat – forrásainak jobb felhasználásával, valamint a szállítási csatornák optimalizálásával szándékozik fejleszteni és megszilárdítani pozícióját – mondta Jean-Christophe Machet, az FM Logistic csoport elnök-vezérigazgatója. A zöld kezdeményezések, amelyek egyaránt erősek és visszatérők, megerősítik az FM Logistic elkötelezettségét arra vonatkozóan, hogy a környezetvédelmi felelősséget vállalkozásainak, s ebből következően stratégiájának középpontjába helyezze:

  • A logisztikai platformok környezetvédelmi menedzsmentje a HQE (High Environmental Quality) tanúsítvány (Franciaországban minden új épületre) és a LEED tanúsítvány (tengerentúli konstrukciókra) biztosításának köszönhetően. Például a franciaországi, Ressons-sur-Matz-i épület kiemelkedően jelentős energiamegtakarításokat eredményez éves szinten.
  • A logisztikai folyamatok környezetvédelmi menedzsmentje, amelynek keretében a beszerzést és a szállítást összevonják a CO2-kibocsátás jelentős csökkentése érdekében.
  • A szállítás környezetvédelmi menedzsmentje a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló önkéntes kötelezettségvállalás, amelyet 2009-ben írtak alá Franciaországban. Ennek részeként az FM France megújította Euro 5-ös flottájának járműveit, és a sofőröket ökovezetésre oktatta, megtakarítva ezzel 1,5 liter gázolajat 100 kilométerenként. Az FM Logistic Spanyolországban cseppfolyósított földgáz üzemű tehergépkocsikkal egészítette ki flottáját.