Gazdaságfejlesztésre 150 milliárd forint az Észak-alföldi régióban

2013. október 10. Gyártás | Egyéb szektorok

Az Észak-alföldi régióban a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 150 milliárd forintos európai uniós támogatást ítéltek meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében – közölte Milos Katalin, a MAG Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója október 9-én, Debrecenben.

Eddig 133 milliárd forintról kötöttek szerződést, és 83 milliárdot fizettek ki a vállalkozásoknak – tette hozzá a szakember a Világgazdaság és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Korszerű szervezet, versenyképes vállalat” címmel rendezett roadshow-ján. Országosan ugyanebben az időszakban 1045 milliárd forint támogatást hagytak jóvá a pályázóknak, ebből 964 milliárdra kötötték meg a támogatási szerződést, 576 milliárdot pedig kiutaltak a nyerteseknek – ismertette Milos Katalin.

Elmondta továbbá azt is, hogy ebben az évben 6549 gazdaságfejlesztési pályázat érkezett a MAG Zrt.-hez, a pályázóknak 183 milliárd forint támogatást ítéltek meg, s 133,5 milliárdról kötötték meg a támogatási szerződést. A nyerteseknek a kifizetések az év végéig megtörténnek – jelezte a MAG Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója.

Miklóssy Ferenc, a hajdú-bihari kamara elnöke szerint a következő években legalább 10 000, az átlagos európai termelékenységet elérő vállalkozásnak kell kifejlődnie a térségben, jelenleg ugyanis a kis- és középvállalkozások (kkv-k) termelékenysége a régióban jelentősen elmarad még az uniós átlagtól. A kamarai vezető a térségbeli gazdaságfejlesztés prioritásait a magas hozzáadott értéket képviselő iparágak, illetve szolgáltatások számának növelésében látja.

Példaként említette a mezőgazdasági tartalékokat, a funkcionális élelmiszer-termelést, az egyetemi kutatásokra épülő gyógyszeripari, mikrobiológiai, környezetipari és informatikai fejlesztéseket. Ugyanakkor létjogosultsága van a térségben az egykor nagy hagyományokkal rendelkező feldolgozóipar – cukor-, bőr-, húsipar, mezőgazdasági gépgyártás – újraindításának is – állapította meg Miklóssy Ferenc.

MTI