Folyamatos a fejlődés a villanymotorgyártó EME Kft.-nél

2017. szeptember 18. Gyártás | Elektronikai ipar

Néhány év alatt megtöbbszörözte dolgozói létszámát és további bővítést is tervez a villanymotorokat gyártó, olasz tulajdonban lévő nagykanizsai EME Kft. – tájékoztatta a társaság projektmenedzsere szeptember 17-én az MTI-t.

Soós Gábor elmonda, hogy az 1998 óta Nagykanizsán működő EME (Electric Motors of Europe) Kft. tulajdonosa, az olaszországi Orange1 Holding, Európában piacvezetőnek számít az egyenáramú és aszinkron motorok gyártásában. Olaszországban, Magyarországon és Romániában működő gyárai évente több millió villanymotort állítanak elő, termékeik pedig a világ 70 országában találnak vevőre, Európán kívül az Egyesült Államokba és Kínába is.

A három országban több mint ezer dolgozót foglalkoztató cégcsoport legnagyobb egysége a nagykanizsai EME Kft., ahol jelenleg csaknem 350 alkalmazott dolgozik. A mintegy 16 000 négyzetméternyi üzemcsarnokban évente 400 ezer villanymotort és körülbelül 750 000, a villanymotorokhoz való álló alkatrészt gyártanak, jelentős részben pontos munkát igénylő kézi gyártással.

A termékválaszték a tenyérnyi méretűtől egészen a másfél tonnás súlyú villanymotorig terjed, az elkészült szerkezetek pedig a háztartási gépek, hobbielektronikai eszközök, ipari berendezések fontos részegységei lesznek.

A nagykanizsai gyártóegység termékeit főként tisztítógépekben, liftekben, fűnyírókban, szivattyúkban, kompresszorokban, mozgólépcsőkben és óriásdarukban használják fel.

Az EME jelentős fejlődésen esett át az elmúlt években, és a fejlesztések tovább folytatódnak. A létszám a hét évvel ezelőtti 150-ről emelkedett közel 350-re, de terveik szerint rövid idő alatt 400-450 főre növelik az alkalmazottak számát. Folyamatos a munkaerő-felvétel a villanymotorok tekercselésére, kézi gyártására.

– A cég részt vesz a duális képzésben is, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarával szerződve középiskolai diákokat is fogadnak, oktatnak – fejtette ki Soós Gábor.

A EME Kft. a nyilvános cégadatok szerint az elmúlt évet közel 20,9 millió eurós nettó árbevétellel zárta, adózás előtti eredménye pedig 920 ezer euró volt.

Forrás: MTI