Felszámolják a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t

2013. május 14. Gyártás | Egyéb szektorok

Felszámolási kérelmet nyújtott be a bíróságra a pacsai Zalai Baromfifeldolgozó Kft. tulajdonosai által megbízott végelszámoló, az alig másfél évig működött cég közel 100 dolgozója május 14-én megkapta a felmondólevelét.

Somogyi Ferenc, a TM-Line Zrt. vezérigazgatója május 14-én dolgozói gyűlésen jelentette be a korábbi munkavállalóknak, hogy reggel a bíróságnak – sürgősséget kérve – benyújtotta a felszámolási kérelmet. A felmondólevelek átadásával együtt tájékoztatta őket arról is, hogy az elmaradt és a 30 napos felmondási időre járó bérüket a bérgarancia alap terhére kívánják a következő hónapokban kifizetni.

Amint a végelszámoló – akit a tulajdonosi taggyűlés április 22-én bízott meg a feladattal – elmondta, a baromfifeldolgozó vagyona mintegy egymilliárd forintra tehető, ezzel szemben közel 2,6 milliárd forintos tartozása van. A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 1,5 milliárd forintos beruházással megvalósított, a térség legnagyobb foglalkoztatójának számító pacsai üzemét tavaly februárban avatta fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A másfél éves története során volt, hogy 173 dolgozót foglalkoztatott a társaság, amely most 94 dolgozótól válik meg csoportos létszámleépítés keretében. A cégnek jelenleg 15 tulajdonosa van: 6 BÉSZ, 1 takarmánykeverő, valamint 8 magánszemély.

Amint Tordai Csaba, a cég utolsó ügyvezetője elmondta, a hitelező banknak most csaknem 1,2 milliárd forinttal tartozik a társaság, amely a 2011-es indulásakor 397 millió forint telephely-fejlesztési, valamint 224 millió forint foglalkoztatási támogatást nyert állami és európai uniós forrásból. Azt már Somogyi Ferenc tette hozzá, hogy a dolgozóknak járó munkabér mintegy 40 millió forintot jelent, és időközben megindultak a végrehajtási eljárások is a hitelező bank és az adóhatóság részéről.

Tájékoztatása szerint a tulajdonosokat írásban felszólította a hiány rendezésére, de ezt ők nem tudták megtenni. Ezek után vagyonértékelővel felmérette az ingatlan és a gépek értéket, eszerint a beruházási értékének nagyjából a 60-70%-át érheti el jelenleg a cég vagyona. A hitelezői igények bejelentése még nem zárult le, de az már bizonyos, hogy a banki tartozáson felül az államtól igénybe vett támogatásokat is vissza kellene fizetni, mert a cég nem teljesítette a 2 éves foglalkozatási kötelezettséget. Ezen felül a szállítók felé is tartozik a baromfifeldolgozó, amelynek az utolsó hónapokban már csak engedményezéssel adtak pulykát a tenyésztők.

A végelszámoló úgy véli, a társaság vagyonát egyben kellene értékesíteni egy magyar vagy külföldi élelmiszer-feldolgozó cégnek, vagy kétszeri sikertelen pályázat után a hitelező bank vehetné meg becsült értéken. A pacsai üzemet bérvágóhídként működtethetné a vásárló, hiszen a térségben jelentős a csirke- és a pulykatenyésztés. Érdeklődők pedig már voltak a banknál és náluk is – jelezte a végelszámoló.

MTI