Feldolgozza saját PVC-hulladékát a Graboplast

2013. február 4. Gyártás | Egyéb szektorok

Ez év közepére teljes egészében feldolgozza a gyártás során keletkező PVC-hulladékot a Graboplast – közölte február 4-én az MTI érdeklődésére Jancsó Péter elnök-vezérigazgató.

Amint Jancsó Péter elmondta, piaci előnyt jelenthet számukra, ha a fenntartható fejlődés szellemében újrahasznosított PVC-t használnak fel termékeikben, másrészt a gyártási költségeket is csökkentik, amikor feldolgozzák a működésük során keletkező, évi mintegy ezertonnányi maradék anyagot.

Hosszabb távon azzal is számol a cég, hogy vásárolt műanyaghulladékot is felhasznál. Ebben az jelenti a nehézséget, hogy ma a PET-palackokkal együtt gyűjtik a PVC-hulladékot a felvásárlók, nekik viszont csak a különválogatás utáni, tiszta alapanyagra van szükségük.

A tavaly mintegy 800 millió forintért vásárolt tatabányai őrlőben már megkezdődött a munka, de még telepíteniük kell az újrahasznosított anyag lappá dolgozásához szükséges technológia egy részét – mondta Jancsó Péter, aki megjegyezte, hogy szakembereik jelenleg azt kísérletezik ki, hogy a padlólapok tömegének mekkora hányadát tölthetik ki az újrahasznosított anyaggal.

MTI