Felavatták a Huawei új logisztikai központját Biatorbágyon

2013. december 3. Gazdaság | Egyéb szektorok

2013. december 3-án Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság nagykövete, valamint Zhou Jun, a Huawei Technologies regionális elnöke megnyitotta a multinacionális távközlési berendezés- és megoldásszállító cég regionális logisztikai központját Biatorbágyon. A Huawei Technologies alig 8 év alatt vált a hazai gyártás és külkereskedelem egyik meghatározó szereplőjévé.

A cég az itthon jelen lévő termelési és logisztikai egységeit összefoglaló néven, Európai Ellátó Központként aposztofálja.  Ennek részeként a most átadott regionális hatókörű logisztikai központ fontos állomása mind a kormány gazdaságpolitikai terveinek, mind pedig a Huawei európai terjeszkedési stratégiájának. A magyar kormánnyal idén áprilisban kötött stratégiai megállapodás értelmében a vállalat folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységét, amelynek eredményeként a jelenlegi 1500-ról jövőre 2000 főre emelkedhet azok száma, akiknek közvetlenül vagy beszállítóin keresztül a Huawei biztosít megélhetést.

A kínai távközlési óriás számára hazánk kiemelt jelentőséggel bír, hiszen valamennyi, az európai piacra, Közép-Ázsiába, Észak- és Nyugat-Afrikába, illetve a közel-keleti régióba szánt távközlési hálózati terméket itt szerelnek össze, és innen szállítják tovább a több mint 45 célországba. A vállalat tervei teljesültek, és 2013-ban minden, a portfoliójában szereplő vezetékes, mobil, optikai, adatforgalmi és egyéb telekommunikációs eszköz összeszerelése elindult az országban. A Huawei számára tehát Magyarország jelenti Európa kapuját, ami azért is különleges, mert a cég 2005 óta van jelen hazánkban, és az azóta eltelt idő alatt a gyártás és a külkereskedelem egyik meghatározó szereplőjévé vált.

A 30 ezer négyzetméter alapterületű biatorbágyi logisztikai központot a Huawei a partnerein, a DHL-en és a Westlogon keresztül üzemelteti, és ide telepíti át a korábban Üllőn és Budapesten működő szállítási és raktározási tevékenységét is. A Huawei jelenleg 45, hamarosan pedig 55 országot lát majd el innen termékeivel, ami azt jelenti, hogy havonta 3000 kamion is indulhat innen Európa, Észak- és Nyugat-Afrika, Oroszország és a Közel-Kelet felé.

Az Európai Ellátó Központ a globális Huawei csoport bevételeit 2013 végére közel 4 milliárd dollárral támogatja, amelyből a most megnyitott logisztikai egység mintegy 1,5 milliárd dolláros export-import forgalmat bonyolít.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd