Fejlesztik a debreceni ipari parkot

2013. május 31. Beruházás | Egyéb szektorok

Mintegy 2,2 milliárd forint befektetéssel ipari technológiák befogadására alkalmas üzemet épít a debreceni Határ úti Ipari Parkban a Xanga cégcsoporthoz tartozó DIP Invest Kft. A csaknem 16 000 m²-es ipari komplexum alapkövét Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Herdon István, a Xanga-csoport vezérigazgatója helyezte el május 30-án.

A beruházáshoz 1,1 milliárd forint támogatást nyert a cégcsoport az Észak-alföldi Operatív Program keretében – jelezte Herdon István, majd hozzátette, hogy a közel 16 000 m² alapterületű inkubátorház több vállalkozás számára nyújt majd lehetőséget bérleti konstrukcióban, hogy befektetési döntésüket követően azonnal megkezdhessék technológiájuk telepítését és a termelést a korszerű ipari parki környezetben kialakított üzemben.

Bár a teljes komplexum csak 2014 tavaszára készül el, az első betelepülő termelő vállalat már hosszú távú bérleti szerződést kötött a beruházó DIP Invest Kft.-vel, és az idén szeptemberben meg is kezdi működését az üzemcsarnokban. A külföldi cég kilétét a vállalat vezetői a közeljövőben jelentik be, ugyanakkor a Xanga számos más termelő vállalkozással folytat előrehaladott tárgyalást a megépülő ipari létesítmény hasznosítására – ismertette a vezérigazgató, aki azt is megjegyezte, hogy korábban a debreceni beruházási lehetőségekről számos országban tartottak tájékoztatókat, több ország budapesti nagykövete látogatott már el a helyszínre, és december óta félszáz ipari gyártó céggel tárgyaltak az új komplexum biztosította előnyökről.

Az új ipari komplexum 250 munkavállalónak biztosít majd megélhetést Debrecenben. Kósa Lajos elképesztő sikernek nevezte azt a munkát, amit a Xanga cégcsoport a debreceni Határ úti Ipari Park fejlesztésében az elmúlt években véghezvitt. Amint hozzátette, a bővülés még nem áll meg, további 40 hektáros területen folytatódhat a jövőben az ipari park fejlesztése.

MTI