Fejlesztési központot nyitott a Bosch Miskolcon

2014. március 26. Gyártás | Egyéb szektorok

A közelmúltban kezdte meg működését Miskolcon a Bosch új Indítómotor és Generátor Fejlesztési Központja. A technológiák és szolgáltatások szállítója 2017-ig összesen kétmillió euró értékű beruházást tervez végrehajtani a cégcsoport miskolci autóipari gyárához tartozó új fejlesztési központban. A tervek szerint a mérnöki tevékenységek folyamatos bővítésének köszönhetően 2016-ig a jelenleg 40 fős osztály létszáma több mint a duplájára emelkedik majd – adta hírül a cég március 26-án sajtóközleményében.

A központ legfontosabb feladata, hogy indítómotorok és generátorok egyedi típusait tervezze meg az autógyártók speciális igényei alapján, valamint a helyi gyártás tervezőmérnöki támogatását lássa el. Az eddig Németországban végzett, vevői projektek irányítására a központ egyre több magyar mérnököt fog alkalmazni annak érdekében, hogy a projektvezetők a gyártás közvetlen közeléből irányítsák az új termékek sorozatgyártásának előkészítését és elindítását. A beruházás részeként az elkövetkező években tovább bővül a tesztlabor berendezéseinek állománya.

A csúcsminőségű és egyes esetekben a Boschon belül is egyedülálló tesztberendezésekkel funkcionális- és teljesítményméréseket, valamint élettartamteszteket végeznek, így biztosítva a Miskolcon gyártott termékek magas minőségi színvonalát. A fejlesztési központ olyan folyamatspecialistáknak is otthont ad, akik hibaelemzési módszerekkel próbálják a termékekben esetlegesen felmerülő meghibásodási jelenségeket kiszűrni, ezzel is csökkentve tervezési és a gyártási hibák számát.

– Ebben a nagyszabású beruházásban is egyértelműen tetten érhető, hogy Magyarország kiemelt fontosságú stratégiai partnere a Boschnak. Az, hogy a helyi gyártás mérnöki támogatása is egyre nagyobb hangsúlyt kap, amellett, hogy biztosítja a gyártástervezést, valamint a helyi gyártás produktivitását, első sorban a szakmailag magas minőséget képviselő magyar mérnökök tudását ismeri el – nyilatkozta Dr. Max Nitzsche, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2003 nyarán alakult miskolci autóipari gyár első számú beszállítója számos autógyárnak. A klímaberendezésektől a villamos motorokon át az ablaktörlő rendszerekig újabb és újabb termékek bevezetése zajlik. A 2004-ben épült első és a 2011-ben átadott második csarnokban indítómotorokat, generátorokat, befúvómotorokat, ablaktörlő rendszereket és eBike meghajtásokat gyártanak.