Fejlesztés a Valeo Auto-Electric veszprémi üzemében

2016. június 27. Beruházás | Autóipar

Több mint tízmilliárd forintból fejleszti a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. a veszprémi üzemét, a beruházást a kormány csaknem egymilliárd forinttal támogatja – jelentette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára június 27-i budapesti sajtótájékoztatóján.

– A veszprémi beruházás is bizonyítja, hogy a külföldi vállalatok nem csupán összeszerelő műhelyként tekintenek Magyarországra, hiszen az autóipari alkatrészek gyártásával foglalkozó Valeónál világszerte minden nyolcadik ember, Veszprémben pedig az 1900 dolgozóból közel ötszázan kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak – mondta Szabó László. – A kormányzat továbbra is stabil és biztonságos környezetet kíván teremteni a befektetők számára – tette hozzá. Fontosnak nevezte az újraiparosítást, és kiemelte, hogy 2015-ben a magyar GDP 27,5%-a az ipar révén képződött.

– A veszprémi vállalat innovatív fejlesztéseket végez, jelenleg 500 fejlesztőmérnököt foglalkoztat. Ez kedvező hatással van a munkaerőpiacra is, hiszen a városban végző egyetemisták is könnyebben találhatnak munkát – hangsúlyozta Kovács Zoltán megyei fejlesztési biztos.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, a város ipari kibocsátása 2010 és 2015 között 40%-kal nőtt, a munkanélküliség pedig 2,5% körül mozog, így Veszprémben jelenleg a legnagyobb probléma a munkaerőhiány. 

– A társaság 33 millió euró értékű fejlesztést hajt végre a következő három évben Veszprémben, mellyel legalább 180 új munkahelyet teremt. A beruházás, amely raktártechnológia fejlesztést és új termékek gyártásának bevezetését fedi le, egy 13 ezer négyzetméteres új raktárcsarnok építését is magában foglalja – fogalmazott Fonyódi Levente, a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. gyárigazgatója. – A vállalat missziójának tekinti a környezettudatosságot, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, valamint a vezetést támogató rendszerek tervezését, fejlesztését és gyártását – tette hozzá.

A Valeo 5 kontinens 30 országában 134 telephelyen mintegy 80 000 dolgozót foglalkoztat. 

A  Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. nettó árbevétele 2014-ben megközelítette a 265 millió eurót, 2015-ben pedig a meghaladta a 345 millió eurót. A társaság adózott eredménye 2014-ben 2,3 millió  euró, 2015-ben pedig 1,1 millió euró volt.

MTI