Fejlesztés a székesfehérvári Linardics Kft-nél

2016. április 18. Beruházás | Egyéb szektorok

Kétszáznyolcvan millió forintból épült új üzemcsarnok és szereztek be gépeket a székesfehérvári Linardics Kft-nél. A családi vállalkozás beruházását április 16-án adták át a Sóstó Ipari Parkban.

Az új, 500 m2-es üzemcsarnok 102 millió forintos, önerős beruházással valósult meg hat új munkahelyet teremtve. Az acél és alumínium munkadarabok porszórására alkalmas automata gépet 178 millió forintból, 50%-os pályázati támogatással vásárolták meg.

Az átadóünnepségen a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: a beruházási hajlandóság növekvő tendenciát mutat, bővülnek a lehetőségek, meg tudnak valósulni a valós piaci igényeken nyugvó fejlesztési célok. 

– A családi vállalkozásokat a kormány kiegyensúlyozott üzleti környezet biztosításával is igyekszik támogatni – tette hozzá Marczinkó Zoltán. Rámutatott: 2014-ben 3,7%-kal, majd 2015-ben 2,9%-kal nőtt a GDP és jó remény van a 2016-ban a 2,4%-os növekedés elérésére.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere arról beszélt, a városban a munkanélküliség aránya 2% körüli. A legnagyobb problémát már a képzett munkaerő hiánya jelenti a térségben, ezért az önkormányzat szeptembertől ösztöndíjprogramot hirdet a szakképzésben és a helyi felsőoktatásban dolgozók számára, valamint toborzásba kezdenek az ország több területén.

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta: napjaink Európájában a harc a képzett munkaerőért és a jövő munkaerőiért, a fiatalokért folyik. Mint mondta, ezért fontos a duális képzés, amelyben a kamara és a társaság a CNC lemezmegmunkáló és a porfestő szakmákban tervez együttműködést.

Linardics Iván alapító-tulajdonos bemutatta következő fejlesztésük terveit is, amelynek részeként 1300 m2 alapterületen háromszintes, 600 m2-es irodaépület létesülhet a duális képzés számára megfelelő oktatóbázissal, szociális blokkal és 1100 m2-es új CNC lemezmegmunkáló gyártóterülettel.

A Linardics Kft. 22 éve, 1994-ben alakult. Kezdetben csőbútorok gyártásával foglalkoztak, de mára a porfestés és a CNC megmunkálás vált fő profiljukká. Két székesfehérvári, összesen 8500 m2-es telephelyükön 3500 m2-en folynak gyártási munkák. 

– A társaság 49 főt foglalkoztat. 2015-ben 850 millió forintos árbevételt és 28 millió forint nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 640 millió forintos árbevétel mellett 19 millió forint nyeresége volt – mondta a tulajdonos.

MTI