Fejlesztés a Sapa Profiles Kft.-nél

Cimkék: autóalkatrész beruházás fejlesztés fémipar gazdaság innováció ipar

Több mint 2 milliárd forintos, 6,9 millió eurós innovációs fejlesztés eredményeként a Sapa Profiles Kft. székesfehérvári gyárában autóipari igényeket kielégítő alumínium présgépet és precíziós megmunkáló gépeket állított üzembe – adta hírül a vállalat december 16-án.

– A pályázati támogatás 2,8 millió euró (több mint 845 millió forint) volt. A beruházásnak köszönhetően ma már a lehető legmodernebb gépekkel dolgoznak, így olyan nagy gyártók közvetlen alkatrész beszállítói lehetnek, mint az Audi, a Ford, a Jaguar vagy a BMW – mondta Frank Lepema, a Sapa megmunkáló üzemének ügyvezető igazgatója a projekt keddi záró rendezvényén.

– A cég jövőbeni sikere egyértelműen a kutatás-fejlesztésen múlik. Szerinte mindezt jól mutatja, hogy a K+F csoportjuk nem a mai autókhoz tervez alumínium alkatrészeket, hanem a 2018-2020-ban piacra kerülő autómodellekhez. Bármilyen alumíniumötvözetet és –terméket képesek ma már előállítani, amire az autóiparnak szüksége van – tette hozzá Frank Lepema.

– Korábban évi 70 000 tonna préselt alumínium terméket állítottak elő, aminek mindössze 17%-át (12 000 tonna) gyártották a járműiparnak. Idén 17 000 tonnát gyártottak és jövőre már 22 000 tonnát fognak előállítani – fogalmazott Hartwin Hagen a présmű ügyvezető igazgatója.

A növekvő igényekhez új sajtológépre volt szükség, amit a projekt keretében helyeztek üzembe. A présgép 500 fokra melegített alumíniumtuskókat nagy erővel, 3500 tonnával keresztülnyom egy formázóeszközön, amely megadja a végtermék formáját.

A Sapa Profiles Kft. az Alcoa-Köfém Kft. présmű üzletágának 2007 februárjában történt kiszervezésével kezdődött, a Présmű Alba Kft. megalapításával indult el. 2009-re vált 100%-os tulajdonossá az Orkla csoporthoz tartozó, svéd érdekeltségű Sapa Holding AB.

A cég jelenleg több mint 1100 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon.

MTI

 

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon