Fejlesztés a Phoenix Mecano Kecskemétnél

2013. július 2. Beruházás | Elektronikai ipar

Az Új Széchenyi Terv támogatásával 2,5 milliárd forint összegű kapacitásbővítő beruházás fejeződött be Kecskeméten a Phoenix Mecano Kft.-nél – tájékoztatta a gazdasági társaság július 1-jén az MTI-t.

A beruházás részeként elkészült a logisztikai központ 4600 m² alapterületű, 30 m magas, 140 m hosszú és mintegy 20 m széles épülete, emellett eszközbeszerzés, valamint képzések valósultak meg. Az átadás után a kecskeméti gyárból történik a vállalatcsoport által termelt készáruk jelentős részének kiszállítása. Nagy Zoltán, a cég ügyvezetője kiemelte, hogy a vállalat folyamatosan telepít át kompetenciákat Németországból. Kecskeméten elsősorban a Magyarországon, Romániában és a Távol-Keleten gyártott termékek raktározását oldják meg, és innen szállítják ki a készárukat az európai ügyfeleknek. Az anyavállalat korábban Németországban működtetett ilyen központot.

A gépipari és elektronikai komponensek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó társaság 1993-ban alakult a Phoenix Mecano cégcsoport tagjaként. A vállalat 1993-ban, 44 alkalmazottal, 7 millió euró árbevételt ért el, 2012-ben pedig, 1100 dolgozóval, 134 millió eurót. A nemzetközi társaság összárbevételének több mint negyedét a magyar alkalmazottak állítják elő, a cégcsoport munkavállalóinak több mint egyötöde Kecskeméten dolgozik. Az elmúlt 20 év alatt a termelőterület nagysága mintegy 40 000 m²-re növekedett. Az eddigi beruházások összértéke megközelíti a 70 millió eurót. A társaság exporttevékenysége főként a nyugat-európai, ezen belül elsősorban a német piacokra irányul. A termelés 6 gyártóegységben folyik. A cégcsoport központja Svájcban, az anyaházak a Német Szövetségi Köztársaságban találhatók.

MTI