FAO: mélypontra süllyedtek az élelmiszerárak
2015. augusztus 6. Egyéb | Egyéb szektorok
A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg. Az idén júliusban 164,6 pontos átlagot ért el, 19,4%-kal alacsonyabbat, mint 2014 azonos időszakában.
Az összefoglaló szerint a tejtermékek ára a piaci túlkínálat miatt 7,2%-kal csökkent júliusban. Kínában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában visszaesett a kereslet, miközben az európai készletek rendkívül bőségesek.
A növényi olajok ára 5,5%-kal esett, 2009 július óta nem volt ilyen alacsony. A FAO szerint a nemzetközi piacokra egyaránt nyomást gyakorol a több mint elegendő dél-amerikai szójaolaj készlet, továbbá az, hogy Dél-Ázsiában lassuló export mellett felpörgött a pálmaolaj-előállítás.
A szemes termények ára ugyan 2%-kal nőtt júniushoz képest, de ez is 10,1%-kal alacsonyabb, mint a tavaly júliusi érték. Az emelkedés május óta tart az európai és észak-amerikai kedvezőtlen időjárás után megdrágult búza és kukorica miatt, a rizs esetében tapasztalt csökkenés ellenére.
A hús ára összességében nem változott, a marhahúst magasabb áron jegyzik, de ezt ellensúlyozta a sertés- és juh- és kecskefélék kedvezőbb ára a baromfi esetében megfigyelt stagnálás mellett.
A FAO cukorárindex 2,5%-kal zárt magasabban júliusban a Brazília legfontosabb termőterületein tapasztalt nem megfelelő aratási körülmények miatt.
MTI