FAO: mélypontra süllyedtek az élelmiszerárak

2015. augusztus 6. Egyéb | Egyéb szektorok

A 2009 szeptembere óta mért legalacsonyabb szintre esett az alapvető élelmiszerek árszintje júliusban, miután a tejtermékek és a növényi olajok ára jelentősen csökkent – közölte legfrissebb jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) augusztus 6-án.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-indexet  a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények,  húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg. Az idén  júliusban 164,6 pontos átlagot ért el, 19,4%-kal alacsonyabbat,  mint 2014 azonos időszakában.

Az összefoglaló szerint a tejtermékek ára a piaci túlkínálat miatt  7,2%-kal csökkent júliusban. Kínában, a Közel-Keleten és  Észak-Afrikában visszaesett a kereslet, miközben az európai készletek  rendkívül bőségesek.

A növényi olajok ára 5,5%-kal esett, 2009 július óta nem  volt ilyen alacsony. A FAO szerint a nemzetközi piacokra egyaránt  nyomást gyakorol a több mint elegendő dél-amerikai szójaolaj készlet,  továbbá az, hogy Dél-Ázsiában lassuló export mellett felpörgött a  pálmaolaj-előállítás.

A szemes termények ára ugyan 2%-kal nőtt júniushoz képest,  de ez is 10,1%-kal alacsonyabb, mint a tavaly júliusi érték. Az  emelkedés május óta tart az európai és észak-amerikai kedvezőtlen  időjárás után megdrágult búza és kukorica miatt, a rizs esetében  tapasztalt csökkenés ellenére.

A hús ára összességében nem változott, a marhahúst magasabb áron  jegyzik, de ezt ellensúlyozta a sertés- és juh- és kecskefélék kedvezőbb  ára a baromfi esetében megfigyelt stagnálás mellett.

A FAO cukorárindex 2,5%-kal zárt magasabban júliusban a  Brazília legfontosabb termőterületein tapasztalt nem megfelelő aratási  körülmények miatt.

MTI