Európában és Magyarországon javult az emberek véleménye a gazdaság állapotáról

2014. január 8. Gazdaság | Egyéb szektorok

Az Ipsos 24 országban végzett felmérése szerint az emberek gazdasági közhangulata világszerte nem változott, 2013 decemberében is 37% minősítette jónak országa gazdasági teljesítményét, hasonlóan az 1 évvel korábbihoz. Magyarországon ugyanakkor az előző évi 5-ről 12%-ra nőtt a kedvező véleményt mondók aránya.

Az Ipsos 22 000 fő megkérdezésével készített felméréséről az MTI-hez január 7-én eljuttatott összesítés szerint a közérzet gyakorlatilag 2010 eleje óta állandósult: ebben a 3 évben a gazdasági helyzettel elégedettek aránya 35% és 42% között mozgott a vizsgált országok átlagában. Magyarország 4,5 éve vesz részt a felméréssorozatban, és általában a lista végére szorul, 2013 első felében azonban a korábbi években megszokott 5% körüli értékről 10% fölé emelkedett az ország gazdasági teljesítményét pozitívan minősítők aránya. Tavaly decemberben már a magyarok 12%-a értékelte kedvezően a nemzetgazdaság állapotát, igaz az ország ezzel is csak 21. helyen van a 24 országos rangsorban.

Az Ipsos szerint bár sokszor érkeznek reményteljes hírek arról, hogy a világ országai maguk mögött hagyták a pénzügyi-gazdasági válságot és megindult a fellendülés, a lakossági vélemények nem igazolják vissza a bizakodó helyzetértékeléseket: 3 éve lényegében 40% alatt stabilizálódott az országuk gazdaságáról pozitív véleményen lévők aránya. Nagyon messze van a válság előtti közvélekedés, 2007 végén ugyanis 55% gondolta azt, hogy országa gazdasága jól teljesít.

Néha egy-egy térségben, országcsoportban derűlátóbbak lesznek az emberek, de ezek a pozitív változások ideiglenesek, általában pesszimista fordulat követi őket – írta az Ipsos. Erre jó példa az észak-amerikaiak hangulatingadozása: 2012 második felében reménykedően nyilatkoztak kontinensük gazdasági eredményeiről, aztán 2013 elején borúlátóbbak lettek, s azóta hónapról hónapra hullámzik a véleményük.

A kutatás szerint még nem lehet tudni, hogy az európai polgárok gazdasági hangulatának elmúlt 1 éves javulása – a pozitívan értékelők 21%-ról 29%-ra történő emelkedése – tartósnak bizonyul-e.  Kiemelik, hogy Európa az egyetlen, ahol 2013-ban az emberek gazdaságról alkotott helyzetértékelése pozitívan módosult. Különösen a svédek lettek optimisták, de a britek, a németek és a belgák körében is jóval többen látják növekvő pályán nemzetgazdaságukat, mint 1 évvel korábban. Svédország polgárainak nagy többsége, 77%-a jónak minősíti hazája teljesítményét, őket csak – hagyományosan, a felmérés kezdete óta – a szaúdiak előzik meg, ahol ez az arány 80%-os. A világrangsorban harmadikok a németek, körükben 73% értékeli a gazdasági eredményeket magas színvonalúnak.

Tavaly a legnagyobb hangulati romlás a latin-amerikai országokban történt, 42%-ról 25%-ra csökkent a gazdaságot kedvezően minősítők aránya. Világszerte a brazilok véleménye változott a legtöbbet, sokkal rosszabb lett: az 1 évvel ezelőtti 55%-kal szemben most csak egyharmadnyian nyilatkoztak pozitívan.

A magyar lakosság 12%-a gondolja jónak az ország gazdasági teljesítményét, ami jelentős, 7 százalékpontos javulás az 1 évvel ezelőttihez képest. Ugyanakkor ez csak egyetlen helyezésnyi előrelépést jelentett tavalyhoz képest. A magyarok gazdasági hangulata a tavalyi év tavaszán javult – amint azt más közérzeti mutatók akkori emelkedése jelezte, nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhetően – közölte az Ipsos. 2013 második felében stagnált az elégedettek aránya, mindvégig 10% felett maradt. A lakossági helyzetértékeléseket figyelembe vevő rangsorban magunk mögé utasítottuk az olaszokat, a franciákat és a spanyolokat, ezekben az országokban csupán 5-6% véli az ottani gazdaságot sikeresnek – áll a közleményében.

MTI