EU-s kezdeményezés a méltányosabb élelmiszer-ellátási láncért

2017. augusztus 16. Egyéb | FMCG

Az Európai Bizottság az egész Unióra kiterjedő nyilvános konzultációt indít abban a kérdésben, hogy miként lehetne méltányosabbá tenni az uniós élelmiszer-ellátási láncot – adta hírül a szervezet augusztus 16-án sajtóközleményében.

A Bizottság azt kéri a mezőgazdasági termelőktől, az uniós polgároktól és más érdekelt felektől, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg vele az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat.

Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy az élelmiszer-ellátási láncban termelt hozzáadott értékből nem megfelelően részesülnek a lánc egyes szintjei, például a kisebb, és ezért kiszolgáltatottabb helyzetben lévő szereplők, így a mezőgazdasági termelők és kisvállalkozások, valamint a gazdaságilag erősebb és nagy mértékben központosítottan működő üzleti partnereik tárgyalási pozíciói közti különbségek miatt.

– A mezőgazdasági termelők az élelmiszer-ellátási lánc első láncszemét alkotják, nélkülük nem létezhetne élelmiszer-feldolgozás, -értékesítés és -fogyasztás. Ugyanakkor azt kell látnunk, hogy gyakran ők kerülnek a leggyengébb pozícióba. Az élelmiszer-ellátási lánc rendellenességeinek kiigazítása céljából vállaljuk a kezdeményező szerepet, hiszen a Bizottság hagyományosan kiáll az európai mezőgazdasági termelőkért. Arra bátorítom az Unió minden polgárát, mezőgazdasági termelőjét és az érdekelt feleket, hogy az online konzultáció keretében osszák meg velünk ezzel kapcsolatos meglátásaikat – emelte ki Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos.

A konzultáció a Hogan biztos által 2016 januárjában létrehozott mezőgazdasági piacokat vizsgáló munkacsoport által eddig elvégzett munkára épül. A mezőgazdasági piacokat vizsgáló munkacsoport több konkrét ajánlást tett arra vonatkozóan, hogy miképpen lehetne megerősíteni a mezőgazdasági termelőknek az élelmiszer-ellátási láncon belüli helyzetét, a konzultáció pedig e munkára építve gyűjti össze a Bizottság leendő munkájához szükséges információkat.

Közzétették a bevezető hatásvizsgálatot is, amely részletesen bemutatja a lehetséges szakpolitikai alternatívákat, ezenfelül pedig az élelmiszer-ellátási lánc javítását szolgáló minden jövőbeli kezdeményezésre vonatkozóan is teljes hatásvizsgálat készül majd.

A nyilvános konzultáció ide kattintva érhető el – hamarosan az összes uniós nyelven közzéteszik.

Forrás: Európai Bizottság