Észnél kell lenniük a magyar kkv-knak 2015-ben

2015. február 2. Egyéb | Egyéb szektorok

A Budapest Bank vállalati szakértői szerint a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP) idén is népszerű lesz a vállalkozások körében, az uniós források tömeges megnyílása pedig jelentős növekedést hozhat az új beruházások terén, amely lehetőséget és veszélyt is jelenthet egyben a cégek jövőjére nézve. A bankcsoport összesen 75 milliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki az NHP második fázisában az év végéig, jókora szeletet hasítva ki ezzel a program tortájából – áll a pénzintézet február 2-án kiadott sajtóközleményében.

– Kifejezetten sikeresnek tartottuk a jegybank hitelprogramját, hiszen már a kezdetektől képes volt megmozgatni a magyar kkv-k fantáziáját. Ezek a cégek korábban – elsősorban a válság hatására – jelentős mértékben visszafogták a fejlesztéseiket, gyakorlatilag az amortizációs szint alatt hajtottak végre beruházásokat, ami a hosszú távú versenyképességüket veszélyeztette. Büszkék vagyunk arra, hogy a mi ügyfélkörünk a piaci átlagnál aktívabban élt a jegybanki lehetőséggel, hiszen míg a vállalati hitelpiacon[1] 7%-os piaci részesedéssel rendelkezünk,[2] az NHP2 források kihelyezésében közel kétszer ekkora arányban vettünk részt[3]– mondta Takács Zoltán, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője.

Az NHP második szakaszában a Budapest Bank vállalati üzletága több mint 1000 szerződést kötött 2014. december 31-ig, az összeg közel 40%-át a pénzintézet számára stratégiai fontosságú agrárszektorba helyezte ki. A jegybanki hitelprogram keretében folyósított kkv hitelek átlagos összege 67 millió forint volt. A forrást felhasználó cégek mintegy kétharmada beruházási hitelt igényelt, de népszerű volt a forgóeszköz hitel is. A Budapest Bank kiemelt figyelmet fordít a legkisebb vállalkozásokra is: a mikrovállalati szegmens részére az év végéig 1,7 milliárd forintot folyósítottak, átlagosan 9 millió forintos hitelösszeggel. A kisebb vállalkozások körében is a beruházási hitel iránt mutatkozott a legjelentősebb igény, az új szerződések háromnegyedét ez a típusú kölcsön tette ki.

A programban a bank leányvállalatai is a kezdetektől aktívan részt vettek, a piacon az elsők között jelentek meg konstrukcióikkal. A Budapest Lízing által megkötött pénzügyi lízingszerződések összértéke az év végére megközelítette a 13 milliárd forintot, a Budapest Autó pedig mintegy 4 milliárd forintot helyezett ki.

Idén az uniós források megnyílása új helyzetet teremt majd a fejlesztések finanszírozásában. – Arra számítunk, hogy a Széchenyi 2020 támogatási struktúrához igazodva a vállalkozások jelentős része végiggondolja majd a hosszú távú növekedési kilátásait, és az ehhez kapcsolódó fejlesztési terveit. Mivel bőségesen lesznek majd rendelkezésre álló források, ezért különösen fontos felhívnunk a cégek figyelmét, hogy legyenek megfontoltak, és olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek mögött valódi piaci igény áll, és amelyek hosszú távon működtethetőek. A cégek javuló jövedelemtermelő képessége mellett saját forrásból, támogatott hitelekből és vissza nem térítendő támogatásokból megteremthető az a struktúra, amely a vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy nagyobb lépésekkel haladjanak előre fejlesztési terveik megvalósításában.  Fontos azonban ebben a helyzetben is szem előtt tartani, hogy egy nem kellően kiérlelt beruházás később jelentős üzemeltetési terhet róhat a vállalkozásra, és ez akár meg is törheti a cégek növekedési pályáját. Évtizedes vállalati hitelezési tapasztalattal a hátunk mögött a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy ügyfeleink megalapozott beruházásokat hajtsanak végre, és hosszú távon, stabilan növekedjenek – mondta Takács Zoltán.

 

 

[2] 2014. harmadik negyedév végén

[3] 2014 év végéig