Észak-amerikai és közel-keleti befektetők pörgetik fel az európai ingatlanbefektetési piacot

Cimkék: befektetés gazdaság ingatlan kereskedelem

Júliusig 48 milliárd forintnyi befektetés érkezett a magyarországi ingatlanpiacra. Az európai kereskedelmi ingatlanbefektetési piac élénkülése az észak-amerikai és a közel-keleti befektetőknek köszönhető leginkább; 2013 első felében a tranzakciók negyedéért a régión kívüli befektetők voltak felelősek – derül ki a CBRE legfrissebb, augusztus 29-én közzétett adataiból.

2013 második negyedévében tovább nőttek az európai kereskedelmi ingatlanbefektetések, 6%-kal felülmúlva az első negyedév befektetéseit. A tranzakciók összértéke 32,6 milliárd euró, ami 22%-kal több, mint a tavalyi második negyedév teljesítménye, így Európa 2007 – a pénzügyi válság kitörése – óta a legjobb negyedévet tudhatja magáénak.

A határokon átnyúló befektetetések is tovább nőttek Európában, mind abszolút értékben, mind a piac arányában. Az év első felében a külföldi vevők a tranzakciók (értékének) 44%-ában vettek részt, szemben a 2012-es első félév 40%-ával. Jelentős változás következett be a határokon átnyúló ingatlanbefektetések esetében: az Európa más országaiból érkező befektetők tranzakcióinak aránya már csak 16%, míg 2011-2012 során ez az arány még 20% körül ingadozott.

Az Európán kívülről érkező intézményi befektetők egyre fontosabb szerepet játszanak a kontinensen: 2013 első felében hozzájuk tartozott a tranzakciók 28%-a (2012 hasonló időszakában még csak 19% volt). A nem európai befektetők csoportjában is jelentős változás történt: a teljes piac egyre nagyobb, ma 13%-a köthető észak-amerikai befektetőkhöz, hozzájuk tartozik a határon átnyúló tranzakciók 24%-a. A közel-keleti vásárlók is egyre érdeklődőbbek: övék a piac 9, a határon átnyúló tranzakciók 21%-a. A közel-keleti tőke általában intézményi befektetőktől érkezik, a vásárlások közel fele állami alapokhoz köthető, leginkább Londonban aktívak, és az irodaingatlanokat részesítik előnyben, bár néhány jelentős kiskereskedelmi ingatlant is megvásároltak.

Európán belül a német befektetők maradtak a legjelentősebb vásárlók: a nyílt végű befektetési alapok jóval több mint 1 milliárd euróért vásároltak ingatlanokat. A német „Spezial” alapok is aktívak, bár főleg Németországban.

Határon átnyúló befektetések a vevők nemzetisége alapján (2013 első félév):

– Július végéig 163 millió euró (48 milliárd forint) befektetés – nagy része az intézményi szektorból – érkezett a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacra. Ezen felül olyan 40-50 millió euróra (12-15 milliárd forintra) becsülhető az az összeg, amit jó elhelyezkedésű, üres ingatlanokra költöttek befektetési céllal vagy pedig saját használatra történő vásárlással – kommentálta a jelentést Tim O’Sullivan, a CBRE tőkepiacokért felelős budapesti vezetője.

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon