Elkészültek a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének szabályai

2016. március 4. Gazdaság | Egyéb szektorok

Elkészült a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének jogszabályi kerete, amely várhatóan az év első felében lép hatályba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A közlemény szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen beszélt arról március 3-án, Budapesten, hogy a tej, a hús, a hal, a méhészeti termékek, növényi élelmiszerek és a tojás, illetve a belőlük készült összetett élelmiszerekre vonatkozóan kidolgozták a GMO-mentes címkézés szabályait.

– Az önkéntes jelölésnek köszönhetően a termelőknek a jövőben lehetőségük nyílik arra, hogy jelezzék a fogyasztó számára – rendeletben meghatározott követelmények teljesítése esetén –, hogy az adott termék GMO-mentes, azaz a genetikailag módosított szervezetektől mentes termelésből származik – mondta el az államtitkár. 

A közlemény szerint az államtitkár kiemelte: számos jelentős ökológiai probléma hozható összefüggésbe a génmódosított növények termesztésével, hiszen nem csupán a védett állatokat és növényeket veszélyeztetik, de kiszorítanak számos őshonos kultúrát, a biodiverzitás csökkenéséhez vezethetnek.

– Magyarország elsőként ültette át 2015-ben azt az új irányelvet a nemzeti jogrendjébe, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem – emlékeztetett Nagy István.   

Hozzátette, hogy Magyarország az új jogszabály alapján minden olyan GMO-ra tilalmat kíván bevezetni, amely termesztési engedélyt kap a közeljövőben. – Magyarország támogatja azt az elképzelést is, amely lehetővé tenné a GMO-s élelmiszerek és takarmányok tiltását – jelentette ki az államtitkár.

MTI