Elindult a EKÁER weboldala

2014. december 18. Logisztika | Egyéb szektorok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) december 17-én elindította a Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) weboldalát, és elérhetővé tette a rendszerhez kapcsolódó interfészt és annak dokumentációját, illetve a regisztráció folyamatának leírását.
 
 
Az EKAER weboldalán, a https://ekaer.nav.gov.hu címen az online árukövető rendszerrel kapcsolatos minden információ megtalálható, így a vállalkozások többek között megtudhatják, kire vonatkozik a rendelet, kinek és hogyan kell regisztrálnia, illetve melyek a kockázatos termékek. Elérhetők a témával kapcsolatos jogszabályok, illetve a már közzétett jogszabálytervezetek szövege is. Az értintettek a weboldalon az interfész felület kezelésével kapcsolatos technikai és működési kérdésekre is gyakorlati választ kaphatnak. Az EKAER rendszerbe december 20-tól jelentkezhetnek be az ügyfélkapuval rendelkező vállalkozások, és megkaphatják a jogosultságokat is. Így a január 1-jei induláskor már csak a szállítással kapcsolatos adatokat - az áru megnevezését, mennyiségét, a címzett és a feladó adatait, továbbá a szállító jármű rendszámát - kell bejelenteni.
 
Mint ismeret, az idén november 26-án életbelépett, az adózás rendjéről szóló törvénymódosítás a NAV felé történő bejelentési kötelezettséget ír elő a magyar gazdálkodók számára az útdíjköteles gépjárművekkel végzett közúti fuvarozás esetében meghatározott feltételek mellett, ezért január 1-jétől az érintett vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt. A bírságmentes időszak 2015. január 31-ig tart. A NAV az újév első hónapjában is ellenőrzi ugyan a forgalmat, de mulasztás esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok - a figyelmeztetés mellett - felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.
 
Az EKAER bevezetésével kapcsolatban számos kérdés és aggály merült fel a logisztikai ágazat szereplői részéről is. Ezekről számol be a Magyar Vámügyi Szövetség szakmai cikke, amelyet decemberi lapszámunkban olvashat.