Egyre drágább az élelmiszer
2016. november 10. Egyéb | Egyéb szektorok
Az idén csak januárban és júliusban csökkent, az összes többi hónapban viszont emelkedett az árindex. Tavaly októberben 158,2 ponton állt a mutató, azaz több mint 9%-kal drágultak az alapvető élelmiszerek éves összevetésben.
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.
Az ENSZ szakosított szervezetének csütörtöki jelentése szerint októberben a hús és a növényi olajak ára csökkent, a többi alapvető élelmiszer-alapanyagé viszont emelkedett. Különösen a cukor és a tejtermékek drágultak.
A cukorárindex 3,4%-kal 315,3 pontra emelkedett, majdnem 60%-kal magasabb a tavaly októberi 197,4 pontnál. Szakértők szerint az áremelkedés oka a vártnál kisebb brazil és indiai termelés.
A tejtermék árindex 3,9%-kal 182,8 pontra nőtt októberben. Különösen a vaj ára emelkedett, mivel az Európai Unióban csökkenő készletek mellett továbbra is erős a belső kereslet, ráadásul az importőr országok részéről is nőtt az igény. Az Európai Unióban és Óceániában hónapról hónapra csökken a tejtermelés, ami az exportpotenciál csökkenését és ezáltal az árak emelkedését valószínűsíti.
A gabona árindex 1,0%-kal 142,3 pontra emelkedett a szeptemberi 140,9 pontról, de 9,6%-kal marad el az egy évvel korábbi 157,3 ponttól. Októberben három hónap óta először emelkedtek a gabonaárak, aminek az az oka, hogy bár a teljes búzatermés a vártnál nagyobb lesz, ennek csak egy kis része lesz kiváló minőségű.
Az idei mezőgazdasági szezonban összesen 2571 millió tonna gabonát takaríthatnak be, 1,5%-kal többet tavalyhoz képest. Oroszország termelése rekordméretű lehet, de Kazahsztánban is igen kedvező időjárás volt. Ezzel a búza- és árpatermés bőven ellensúlyozza a kukoricatermésben várható, legfőképp az időjárás számlájára írható terméskiesést Brazíliában, Kínában, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. A globális gabonafelhasználás a 2016-17-es szezonban 2562 millió tonna lehet, és a jövő év végére akár 662 millió tonna gabona is pihenhet a raktárakban.
A húsfélék ára enyhén csökkent szeptemberben, a húsárindex 165,0 pontról 163,4 pontra mérséklődött. A visszaesést főleg az okozta, hogy csökkent az EU-ból exportált sertéshús ára a kínai kereslet gyengülésével párhuzamosan.
A növényi olajok és zsírok esetében alapvetően a pálmaolaj iránti, hónapok óta nyomott keresletet kell keresni az árak csökkenése mögött. A növényi olaj- és zsírfélék árindexe 2,4%-kal 167,9 pontra süllyedt októberben.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint a FAO a mezőgazdaságnak a 2016 és 2025 közötti időszak kilátásairól készített, júliusban közzétett jelentésében még azt jósolta, hogy stabilak lesznek az árak, mert lassabban nő majd az élelmiszerek iránti globális kereslet, miközben a mezőgazdasági termelékenység emelkedésének és a vetésterületek enyhe bővülésének köszönhetően fedezni tudják az igényeket.
MTI