Egymilliárd forintos fejlesztésbe kezd a Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán

2013. június 7. Beruházás | Egyéb szektorok

Közel 1 milliárd forintos összköltséggel vasúti, közúti fékrendszerek gumitermékeinek kifejlesztésére és tesztelésére alkalmas új üzemcsarnok építésébe és tesztberendezések beszerzésébe kezd a Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán – közölte Kókai Mátyás ügyvezető igazgató június 6-án.

A gumiipari termékeket gyártó cég a projekthez az Új Széchenyi Terv vállalatok komplex technológiai innovációjának fejlesztésére kiírt pályázatán 425 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A tájékoztatás szerint a projekt keretében kialakítanak egy 2500 m² alapterületű kutatás-fejlesztési központot.

Amint az ügyvezető emlékeztetett, a korábbi évek kapacitásbővítő gép- és épületberuházásuk eredményeként korszerű termelőkapacitást építettek ki. A mostani fejlesztéssel olyan korszerű termékeket fejlesztenek ki, amelyek a legkorszerűbb vasúti fékrendszerek által támasztott igényeket is kielégítik. A beruházással a cég megerősíti beszállítói pozícióit, a tervezett K+F együttműködések megvalósításával tovább mélyül kapcsolatuk a Knorr-Bremse cégcsoport vasúti divíziójával is – fogalmazott Kókai Mátyás.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a Kókai Kft. 2012-ben csaknem 2,8 milliárd forint árbevételt ért el, amely közel azonos az előző évivel. A cég az első félév pozitív eredményére alapozva az idei évre 15–20%-os növekedést tervez, míg a létszámot 10–20 fővel növelik. Az ország legnagyobb autóipari gumitermékeket gyártó cége tavaly 600 millió forint adózás utáni nyereséget realizált, 230 dolgozót foglalkoztatnak.

Az árbevétel 50%-a exportból származott, az idei évre a kivitel további jelentős növelését tervezik. A vállalat dinamikus fejlődését jól jellemzi, hogy a 2011 júliusában átadásra került üzemcsarnokkal a termelési terület közel az eddigiek duplájára, mintegy 5700 m²-re növekedett. Az ajkai vállalat a világ 14 országába szállít autóipari haszongépjárművek és vasúti szerelvények fékrendszereibe, gépipari berendezésekbe és tömegközlekedési járművekbe alkatrészeket.

MTI