Csaknem 3 éves csúcson a globális gyáripar, Közép-Európa is élénkül

Cimkék: Beszerzési Menedzser Index BMI elemzés feldolgozóipar felmérés gazdaság GDP ipar statisztika

Csaknem 3 éve nem volt olyan lendületben a globális feldolgozószektor, mint most – közölték a legújabb aktivitási adatok alapján összeállított november 4-i értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A citybeli elemzői kimutatások alapján a közép-európai felzárkózó gazdaságok aktivitása is élénkülőben van. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzési menedzserindexét (BMI). Az októberről szóló felmérés alapján a fő részindexek súlyozott átlagolásával képzett mutató a JP Morgan szakelemzőinek november 4-i ismertetése szerint 0,3 ponttal 52,1-re javult. Ez 2011 eleje óta a legmagasabb érték.

A cég számítási módszertana szerint a múlt havi globális gyáripari BMI-mutató kibocsátási részindexe, valamint az új megrendelések és a raktárkészletek részindexének rátája éves szintre vetítve a világgazdaság feldolgozószektorának 4%-os teljesítménybővülésére utal. A JP Morgan elemzőinek kimutatása szerint a globális feldolgozóipari termelés az idei év eddigi szakaszában átlagosan 2,5% körüli ütemben növekedett, vagyis a legutóbbi BMI-érték azt jelzi, hogy az év végének közeledtével élénkül a világgazdaság gyáripari aktivitása. A ház szakértőinek számításai alapján az augusztussal zárult 3 hónapban a globális feldolgozószektor termelése már 3,8%-kal emelkedett éves összevetésben, vagyis a cég elemzői szerint úgy tűnik, hogy a termelésbővülés már a harmadik negyedévben úton volt a legutóbbi BMI-kimutatás által valószínűsített 4%-os éves ütem felé.

A JP Morgan szakértői elemzésükben kimutatták azt is, hogy a fejlett és a felzárkózó térség ipari BMI-mutatói között az idei év korábbi szakaszában tapasztalt éles ívű széttartás visszazáródása a múlt hónapban is folytatódott. Jóllehet a felzárkózó gazdaságok növekedését még most is hazai tényezők – köztük a feszesebb hitelkondíciók és a gyenge vállalati profitrések – lassítják, a fejlett piacokra irányuló export ugyanakkor gyorsult, a raktárkészlet-ciklus pedig pozitív tartományba fordult, és ezek a tényezők az ipari termelés mérsékelt gyorsulására vallanak – hangsúlyozták a ház elemzői. A felzárkózó térség feldolgozóipari kilátásait más nagy londoni házak is óvatos derűlátással ítélik meg az új BMI-adatok alapján.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai november 4-én közölték, hogy a cég által a globális felzárkózó térségre kiszámolt, az egyes gazdaságok GDP-értékeivel súlyozva átlagolt feldolgozóipari BMI-mutató az 1 hónappal korábban mért 50,3 után októberben 50,9 volt, és így már második hónapja a növekedés és a visszaesés mezsgyéjének tekintett 50-es teoretikus határszint felett járt. Ez a BMI-érték a cég előremutató számítási modellje alapján arra vall, hogy a felzárkózó térség ipari termelésének éves szintre vetített pillanatnyi üteme a jelenlegi 4%-ról várhatóan 6%-ra gyorsul a következő időszakban – közölték november 4-ei elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az általuk vizsgált felzárkózó térségre – amelybe Közép-Európa, Oroszország és Törökország mellett Dél-Afrika is beletartozik – 52,3-es átlagos súlyozott BMI-értéket mutattak ki a múlt hónapra. A Barclays londoni elemzőinek számításai szerint ugyanakkor a 3 közép-európai felzárkózó gazdaság, Magyarország, Csehország és Lengyelország a tágabb tértség átlagánál is erősebb teljesítményt mutatott: a ház által e 3 gazdaságra külön kiszámolt súlyozott gyáripari BMI-átlag októberben 53,3 volt. A cég szakelemzői szerint ez az aktivitási mutató összhangban van az euróövezet – és különösen Németország – feldolgozószektorainak erőteljes BMI-értékeivel, és igazolja, hogy folytatódik a közép-európai gazdaságok fellendülése.

MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon