Csaknem 1 milliárd forintos autóipari fejlesztés

2013. július 3. Beruházás | Autóipar

Csaknem 1 milliárd forintos fejlesztés zárul le a Continental Automotive Hungary Kft. veszprémi telephelyén, amelynek köszönhetően 123 fővel nőtt a gyár dolgozóinak létszáma – számolt be róla július 2-ai közleményében a cég.

Amint a közleményben emlékeztettek rá, a vállalat még 2010-ben nyert el 377 millió forintot a kutatás-fejlesztési kapacitásuk erősítésére az Új Széchenyi Terv keretében; a 942 millió forintos beruházás most zárul le. Ennek keretében az idén februárban új tesztlaboratóriumot adtak át, valamint mérőeszközöket, műszereket, számítógépeket, mérés-adatgyűjtést szolgáló szoftvereket és laboratóriumi tesztberendezéseket szereztek be – áll a közleményben.

A projekt során új K+F munkahelyeket hoztak létre: 2010 végén még 231 mérnököt foglalkoztattak, a projekt keretében 58 új munkatárs foglalkoztatását vállalták, ezzel szemben mostanra 354 mérnök dolgozik az 1552 fős cégnél. A vállalat szerint ezzel az ország legnagyobb, vidéken működő autóipai fejlesztési központját mondhatja magáénak a Continental.

A most befejeződött kapacitásbővítés az elektronikus fék- és menetstabilizáló rendszerek (ABS, ESC), és ezek komponenseinek (kerékfordulatszám-, gyorsulás- és perdületszenzorok) fejlesztését szélesebb spektrumon teszi lehetővé a magyarországi központban – tudatta a Continental. A közlemény szerint a Continental Automotive Hungary Kft. összesen közel 15 milliárd forint értékben valósít meg beruházási és munkahely-teremtési programot 2009 és 2014 között budapesti és veszprémi gyárában, 7 projekt keretében. A bővítésekhez 2 milliárd forint összegű támogatást vesz igénybe európai uniós és kormányzati forrásokból, és a 2 telephelyen összesen 477 új munkahely megteremtését vállalta.

A fékrendszereket, hajtó- és futóműkomponenseket és -rendszereket, gépjárműabroncsokat, műszaki elasztomer termékeket gyártó Continental tavaly 32,7 milliárd euró forgalmat bonyolított, 46 országban 173 000 embernek ad munkát. Magyarországon 6 telephellyel és 1 értékesítési ponttal rendelkezik, és több mint 6000 embert foglalkoztat.

MTI