Bővítette gyártókapacitását a Poli-Farbe Bócsán

2017. október 12. Gyártás | FMCG

Mintegy 926 millió forintos beruházás keretében bővítette gyártókapacitását a bócsai Poli-Farbe festék- és vakolatgyár. Az ipar 4.0 korszerű technológiáját felhasználva tör-tént a teljes automatizálás, ám a vállalaton belüli átcsoportosításnak köszönhetően munkahelyek nem szűntek meg. Az építőipari fejlesztésnek köszönhetően növekedni fog a magyar festékek versenyképessége világszerte – áll a cég október 11-én kiadott közleményében.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében, 926 190 000 forintból valósult meg egy új moduláris festékgyártó technológia a Bács-Kiskun megyei Bócsán. A projektet az Európai Unió Európai Fejlesztési Alapja és a Magyar Kormány több mint 445 millió forinttal támogatta. A Poli-Farbe Vegyipari Kft. Ipar 4.0-ás fejlesztésének legfőbb előnye, hogy rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű falfestéket képes előállítani kevesebb villamos energia felhasználásával, miközben csökkenti az egységnyi tonnára vetített humánerő szükségletet, de növeli a termelés volumenét. Az új üzemegységben egy műszak alatt dupla annyi festéket lesznek képesek előállítani, mint jelenleg.

Az üzemcsarnok, amelyben a robottechnológia és a gyártósor helyett kapott, szintén EU-s támogatásból valósult meg 2013 végén, több mint 208 millió forintból. A komplex beruházás összértéke így meghaladja az 1,13 milliárd forintot. A Poli-Farbe az új kapacitásokra építve növelni tudja export tevékenységét is. Eddig leginkább a szomszédos országokba szállítottak a minőségi hazai festékekből: a román, a szerb és a szlovák piacon már bizonyítottak, de a fejlesztésnek köszönhetően immár elérhető közelségbe került Ausztria, Németország és Svájc is.

– Vállalatunk Bócsa egyik legnagyobb foglalkoztatója, de az automatizálás nem jár létszámleépítéssel. Átcsoportosítjuk a humán erőforrásokat a többi üzemben történő gyártási, kiszerelési tevékenységekre. Az ipar 4.0 legnagyobb kihívása, hogyan tudják az innovációk és a technológiai fejlesztések a munkahelyek megmaradásával együtt szolgálni a vállalatok sikerességét, hosszú távon pedig a magyar gazdaság növekedését. A Poli-Farbe egy olyan jelentős beruházáson van túl, amely jó példával szolgál arra, hogy a negyedik ipari forradalom jegyében történő automatizálás és a munkahelymegőrzés egyszerre is megvalósítható – mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. ügyvezető igazgatója az új üzemegység ünnepélyes megnyitóján.

A Poli-Farbe a termelőkapacitásának bővítésével nemcsak piacvezető pozícióra tör a mintegy 30-35 milliárd forintra becsült hazai dekorfesték piacon, de regionális szerepet is be kíván tölteni a nemzetközi piacon. A beruházásnak köszönhetően a minőségi magyar festékek versenyképessége növekedni fog a világpiacon. Az elmúlt 3 évben, beleértve már 2017-et is, az export forgalom arányosan 4-5%-ot tett ki a Poli-Farbe éves bevételéből. A következő három évben 20%-os exportnövekedéssel számol a vállalat a fehér, beltéri diszperziós falfesték szegmensben, mivel az új moduláris festékgyár kiváló lehetőséget biztosít a külföldi piacok minőségi igényeinek megfelelő egyedi termékek gyártásához.

A szektor hazai forgalmát három nagyvállalat adja. A 25 éve alapított Poli-Farbe az egyetlen, amelyik egy magyar család tulajdonában van. Míg a konkurensek többsége beszűntette a gyártást Magyarországon, és csak a külföldi receptúrákat értékesíti a vásárlóknak, addig a Poli-Farbe folyamatosan bővíti portfólióját magyar vegyipari szakemberek segítségével, de foglalkozik saját laboratóriumának, illetve gyártógépeinek fejlesztésével is.

A Bács-Kiskun megyei vállalat jelenleg 282 embert foglalkoztat, 2016-os nettó árbevétele 10,232 milliárd forint volt, szemben a korábbi évi 10,196 milliárddal. A 2016-os üzemi eredmény 781,218 millió forint volt. A Poli-Farbe a tavalyi üzleti évben 42 770 tonna terméket gyártott a hazai, illetve további hat európai ország piacaira. A dinamikus fejlődésben kulcsszerep jutott a diszperziós beltéri fehér falfestékeknek, amelyek értékesítése folyamatosan növekszik. A Poli-Farbe forgalmának mintegy 20%-át teszik ki a homlokzati hőszigeteléssel összefüggő termékek.