Biomassza-alapú energiaközpont épült Mohácson

2013. december 19. Beruházás | Egyéb szektorok

Biomassza energiaközpontot építtetett több mint 2,3 milliárd forintból a falemezeket gyártó mohácsi Kronospan-MOFA Hungary Kft. – közölte a társaság december 18-án.

A közlemény szerint a mintegy 452 millió forintos hazai és uniós támogatással megvalósult beruházás lehetővé teszi, hogy a cég a működéséhez szükséges hőenergiát földgáz helyett nagyrészt a helyben keletkező melléktermékek hasznosításával állítsa elő. A 30 megawatt teljesítményű energiaközpont gazdaságosabbá teszi a termelést, 6 új munkahely létrehozásához járul hozzá, a környezetbarát technológia pedig elősegíti, hogy Magyarország teljesíthesse a kiotói egyezményben vállalt kötelezettségeit.

A Kronospan-MOFA Hungary Kft. az évi 200-220 000 köbméteres gyártó- és 120 000 köbméteres lakkozókapacitású mohácsi falemezgyárban elsősorban exportra gyártott termékeivel tavaly 13,2 milliárd forint árbevételt és 0 körüli eredményt ért el, az idén 16 milliárd forint bevételt és pozitív eredményt vár. A jelenleg mintegy 180 dolgozót foglalkoztató társaság elődje, a Mohácsi Farostlemezgyár az 1950- es években kezdte meg a termelést a Duna-parti városban. A világ legnagyobb falemezgyártó cégcsoportja, a Kronospan Holding 2004-ben 80%-os tulajdonrészt szerzett a gyárat működtető Mofa Rt.-ben, majd 2 évvel később a fennmaradó részt is megvásárolta.

MTI