Bezárja magyarországi napelemgyárát a Panasonic

2013. július 5. Gyártás | Egyéb szektorok

Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják – közölte a Sanyo anyavállalata, a Panasonic július 5-én.

A gyárat márciusig felszámolják, az ott található eszközöket pedig a Panasonic másik két, malajziai, illetve japán gyárába fogják átszállítani. A dolgozók elbocsátása szeptemberben a magyar jogszabályoknak megfelelően fog megtörténni – mondták a Panasonic oszakai központjában.

A hírről először a Nihon Keidzai Simbun (Nikkei) üzleti napilap számolt be. A lap július 5-én megjelent cikke szerint a komoly pénzügyi gondokkal küzdő, a közelmúltban több szervezeti átalakításon és tömeges elbocsátáson is átesett Panasonic döntése részben a kínai gyártók által dominált európai piac szűkülésével, részben pedig a japán megrendelések felfutásával magyarázható.

Tokió a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta jelentős összegeket költ a megújuló energiaforrások kiaknázására, egyes becslések szerint a bőkezű kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén a szigetország válhat a világ legnagyobb napelempiacává. A belföldi piac növekedése mellett a jen árfolyamának gyengülése is a termelés hazaköltöztetése mellett szólt – írta a Nikkei.

A dorogi gyár eddig a Panasonic teljes napelemtermelésének mintegy 20-30%-át adta. A Sanyo által működtetett üzemben 2005-ben kezdték meg a napelemek összeszerelését, a gyár 3. üteme 2011-ben készült el, tavaly nyáron azonban már elbocsájtásokra került sor Dorogon. A Panasonic 2009-ben vásárolta fel a Sanyót, ekkor került birtokába a magyarországi gyár is, amelynek felépítését az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.

MTI